Коментар за политическата обстановка у нас

Интервюто на Първан Симеонов за ПИК за политическата обстановка у нас, може да прочетете ТУК.

– Президентът Румен Радев бе приет изключително противоречиво както от така наречения политически елит, така и от българската общественост. Какъв държавен глава очаквате да бъде той?

– Три неща видях от речта на президента Радев. Първата е препотвърждаване на западната принадлежност на страната с видим акцент върху Европа. За НАТО не чух нищо. Второ, стана ясно, че Радев е човек, който ще залага на баланса. Цялата му реч беше изградена върху балансирането. И трето, Радев звучи национално социално. Имаме патриотичен акцент, съчетан със социален. Общо взето никакви изненади, с изключение на „онази“ реплика в парламента.

– Големият въпрос е дали Радев ще успее да се еманципира от БСП. Досега България не е имала късмета да има надпартиен президент…

– БСП беше основната сила, която го подкрепи. А изборите са базирани на партии. Аз виждам сериозна заявка за отдалечаване от БСП. По-важното е обаче дали той ще успее да се отдалечи от политиците като цяло. Дали той, новият, ще бъде принуден да сложи стари лица в служебния кабинет. Това би било лошо. Може и да назначи находки, какъвто е и самият той. Ако успее да се справи със статуквото, ще бъде добре. В момента обаче той е в тежка ситуация, защото ще бъде и президент, и премиер. Едва ли някога си е представял, че ще се окаже в такова положение. Колкото и да се обяснява, че това е служебно правителство, което има задачата да подготви изборите, то неминуемо ще бъде сравнявано с кабинета на Бойко Борисов.

– Липсата на политически опит няма ли да се окаже плюс за Радев, защото той не е обременен партийно и не умее да работи с партийни щампи?!

– То вече се оказа плюс. Но задълженията спрямо служебния кабинет са много. Хубавото е, че всички тези трудности се случват в началото на мандата му.

– Задава се интересна предизборна кампания. Започнаха взаимните обвинения. Да очакваме ли и появата на традиционните компромати? Лидерът на софийските социалисти Калоян Паргов нарече предизборната кампания голям цирк от ниска квалификация…

– Очаквам доста енергична, напрегната и ожесточена предизборна кампания. Двете основни формации за първи път от много време насам имат сходни позиции, с преднина на ГЕРБ разбира се. По-интересна е следизборната кампания. Вероятно ще е трудно съставянето на кабинет веднага. Ще има патова ситуация. ГЕРБ от сега ще опита да си конструира потенциални партньори. БСП пък не може да върви само с ДПС. Има малки формации, които не са никак за подценяване. АБВ и „Движение 21“ се мъчат да си взаимодействат. Радан Кънев не е ясно дали ще се съюзява с „Да, България“. БДЦ може да се окаже привлекателен партньор за някого. Трябва да се прецени ДОСТ, който има външнополитическо влияние. Въпросът за малките става голям.

– Как приемате думите на Бойко Борисов съпартийците му да забравят за коалиции?

– Борисов винаги така говори. И е длъжен да го прави. Той възкресява страха от комунизма, защото ГЕРБ беше станала центристка и всеядна формация. Сега трябва да се покаже врагът. От друга страна Борисов призовава за смирение. А всъщност той иска реализиране на дясноцентристко мнозинство.

– Какъв ще бъде съставът на бъдещия парламент според вашите прогнози?

– ГЕРБ води, БСП са след тях. Влизат Обединените патриоти и ДПС. Реформаторският блок е под въпрос. Може да влезе, ако не го подкопаят Радан Кънев и Христо Иванов. Ако продължат да бият по Марешки и ако Слави Трифонов не участва, има опасност да се окажем с парламент в стил „Орешарски“. Да влязат само четири политически сили – ГЕРБ, БСП, ПФ и ДПС. Бъдещето е в малките. Те могат да отворят пътя на голямото.

 

 

Публикувано на