Коментари на Първан Симеонов върху актуални политически събития

  Първан Симеонов коментира политическата обстановка в последователно в няколко медии. Политологът направи освен анализ, и прогноза какво предстои.

В интервю за радио „Фокус“ Първан Симеонов посочва, че прогнозите  от последните седмици, сгъстяване на облаците над управлението се сбъдват. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според него в последните две седмици се е изгубило „усещането за единоначалие в страната“:

„Някак си бяхме свикнали Борисов да казва, а пък като каже нещо, то да се случва“, допълва Първан Симеонов.

В ефира на предаването „Преди всички“ по БНР политологът коментира протестите от последните дни. Според него идеите, които имат организаторите са хубави, но и наивни. Първан Симеонов смята, че опитите за промени в България трудно биха минали без намесата на външни сили, а в случая няма индикации за такава: „В България няма външен натиск за промяна на сегашния управленски формат. Той по-скоро се харесва и на източни и на западни влияния.“

Цялото аудио може да чуете ТУК.

В интервю за в. „Стандарт“ Първан Симеонов посочва дали властта трябва да се страхува от протестите: „Генерално властта не бива да се притеснява от този протест. Управляващите в момента трябва се страхуват повече от себе си. Вече втора седмица те не могат да излязат от ситуацията с министерските оставки, в която се набутаха сами.“

И допълва, че това може да има последствия: „Ако това продължи още малко, ще разклати най-важното – стабилността.“

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

На въпрос на репортер на в. „Марица“ дали тези протести са буря в чаша с вода, Симеонов разяснява следното: „Не съвсем, защото веднъж буря в чаша вода, втори път пак, третият път може чашата може и да се счупи“.

„Ако хората в България усетят, че премиерът Борисов не държи здраво юздите, това може да е началото на края“, допълва още той.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Публикувано на