Интервю на Първан Симеонов за вестник „24 часа“

Интервю на Първан Симеонов за вестник „24 часа“.

За първи път на тези избори важна роля ще играе националистическо обединение- Голяма суматоха настана около опцията “Не подкрепям никого” в изборната бюлетина, не мислите ли, г-н Симеонов?

Според последното проучване на “Галъп интернешънъл” 4% ще я изберат. Какво би могло да промени това?- Много трудно е да се каже точно колко избиратели ще предпочетат тази опция. Ако днес е около 4% от всички имащи право на глас, това е крайно условно, защото възможността е въведена за първи път, а и в идните седмици може да се говори още доста за нея. Така че, докато не видим как работи на практика, е добре да има повече уговорки.

– Защо все в 12 без 5 изникват такива казуси?

– За много неща в нашата политическа реалност се сещаме в 12 без 5. Второ, струва ми се, че тази тема е пазена като коз от някои от политическите сили за последния момент, което е нормално. Трето, може би управляващите са виждали в нея шанс и са гледали да не шумят много. Четвърто, става дума за непредвидим ефект, тъй като идеята бе да се избегнат проблемите на парламентарни избори – някак си около дебата за ролята на тази опция на парламентарните избори (а там тя може да има сериозна роля) явно е пропуснато нейното значение за президентски избори.Пето, преди избори всичко свързано с изборни правила в предизборен период, е интересно и скандално. Справка: прозрачни ли са бюлетините; Костинброд; 15/15; подават ли ти бюлетина, или не и т.н. През годините това е било свързвано свнушението, ченякой се опитвада откраднеизборитеЗатова и към такива теми сме особено чувствителни. И на последно, но най-важно място, тази опция си е сериозен политологичен въпрос. Има няколко аспекта – конституционен, политтехнологичен, протестен вот, който опира колкото до чистата калкулация, толкова и до отношението към политическия ни елит въобще.

– Дали улеснява изборите да приключат още на първи тур?

– Опцията вдига избирателната активност, за да се мине летвата на половината избиратели по списъчен състав, а в същото време натиска надолу летвата за половината от действителните гласове. Т.е. улеснява и двете условия да биеш на първи тур – избирателната активност да е над половината от списъчния състав на избирателите и да си взел повече от половината действителни гласове.

– Дайте пример.

– Вече многократно бяха давани примери. Помислете чисто хипотетично – гласуват 3,5 милиона избиратели – това е повече от половината от имащите право на глас по списък. От тях половин милион избират опцията “Не подкрепям никого”. Други 200 хиляди са недействителни по някаква причина. И тогава какво излиза? Чедействителнитегласове са2,8 милионаПоловината от тези 2,8 милиона са 1,4 милиона. Милион и четиристотин хиляди не е точно ГЕРБ, но ГЕРБ плюс ДПС например? Сами виждате, че всичко това е крайно хипотетично и не е особено лесно да се случи към настоящия момент.

– Какви са шансовете на г-жа Цецка Цачева?

– Тя съвсем не е всепобеждаваща кандидатура, затова прогнозата за нея е трудна. Ако беше кандидатурата на Фандъкова или дори Дончева или Борисов, щеше да е друго.

– Защо пък да е толкова трудно да прогнозирате колко биха избрали опцията “Не подкрепям никого”?

– Защото на декларативно ниво 2-3 на сто ще ви отговорят да, ще ползвам опцията. А още 4-5 на сто отговарят с уклончивото “по-вероятно е да ползвам тази опция”. Но когато изчислите обичайните навици на избирателите, на твърдо решените да гласуват и сред тях избиращите твърдо или по-уклончиво опцията, най-вероятният потенциал да бъде ползвана тази опция е 4 на сто на база всички имащи право на глас реални гласоподаватели. Или над 200 хиляди гласа – съвсем условно и ориентировъчно.

– Има краен сценарий – тези сегашни 4 процента да прескочат 50 на сто на изборите, което според анализатори би означавало да не изберем държавен глава. Възможно ли е?

– Според мен в такъв случай ще имаме най-вече морален проблем – ако вотът “не подкрепям никого” надхвърля или сериозно застрашава величината на действителните гласове, ами то е ясно каква е волята на избирателя. Тя е “против всички”.Според мен обаче е по-малко вероятно някой да отиде до урните, за да каже с гласа си “Не подкрепям никого”. По-скоро такъв избирател би си останал вкъщи. Но тук пък дойде другото достаспорно внушение -гласуването било задължително. Нищо задължително няма на практика.Тук откривам и още един проблем – след като няма да го броим за действителен глас, какъв е тогава смисълът? Защото и досега едни хора задраскваха бюлетината или пишеха по нея нецензурни неща. Всъщност в момента ние почти приравняваме “Не подкрепям никого” точно с тези бюлетини. Значи хем официализирахме тази опция, хем тя продължава да живее в полурежим.

– В момента депутати са внесли предложение за поправка в Изборния кодекс тези гласове да са валидни при отчитане на резултатите. Тогава повече ли гласове ще са нужни, за да бъде избран един кандидат за президент?

– Гласовете “Не подкрепям никого” при такава поправка в закона ще се калкулират като действителни и тогава победата на първи тур ще се затрудни, защото заедно с активността ще се вдига и бройката на действителните гласове, от които трябва да си взел половината. Да го обобщим така – ако въпросното квадратче е полуглас, както сега, то работи за големия, в случая за ГЕРБ. Ако пък стане цял глас, то допълнително ще затрудни ГЕРБ. Причината е, че полулегално квадратчето сваля летвата да биеш на първи тур, а легално я вдига. Затова днес някой може да види в това квадратче възможност за облагодетелстване на властта.Така най-забавното е, че опцията, която би трябвало да съдържа протест срещу статуквото,всъщност работиза статуквотоНапример на парламентарни избори това квадратче можеше да вдигне бариерата, да удари малките партии и да облагодетелства големите. Но тази възможност бе видяна навреме и регулирана, мисля.Въпросното квадратче помага на властта и по още един начин – вместо един глас да отиде за опозиционен кандидат, да отиде в графата “Не подкрепям никого”. Всъщност това е още едно разпиляване на протестния, опозиционния, наказателния вот.Към разпиляването на опозиционния вот може да се добави и фактът, че се нароиха много леви кандидати, има антисистемен кандидат в лицето на Марешки, силен конкурент на БСП в лицето на Каракачанов и добавете към тях това квадратче. А само можем да си представяме как ли би работило то на втори тур.

– В крайна сметка как биха приключили президентските избори – на първи или на втори тур?

– Данните ни в момента показват, че е по-вероятно да има балотаж. Най-логично е да се очаква битката да е между Цецка Цачева и ген. Радев, а претендентът, който дебне отдолу, е Красимир Каракачанов. Но кампанията все пак почти предстои.

– Каква би била за вас най-голямата изненада на този вот?

– Кандидатурата на Цачева направи тези избори интересни. Добра или лоша, тази коалиция успя да укрепне и да се нареди като твърдо парламентарно присъствие. Социолозите я класират твърдо и за следващия парламент. Всички в РБ, дори тези, които не могат да се гледат, са наясно, че откъснат ли се един от друг, всеки ще пострада.Затова нямаме право да се изненадваме от нищо. Ако на балотажа са Цачева и Радев, изходът му е трудно прогнозируем от днешна гледна точка. Големият извод е, че ДПС ще има решаващата роля.А като казах, чеотдолу дебне Каракачанов,имах предвид също, че за първи път от много години насам националистическо обединение също ще има думата на тези избори. Националистите се събраха около Каракачанов, а тези събирания може да донесат непредвидени бонуси като гласове, а след изборите – и като всякакви други ползи. Плюс това интересно едали ДПС ще налеегласове на Орешарски,или не. Другата трудно познаваема величина е Марешки – излиза устойчиво в социологическите изследвания. Добавете квадратчето “Не подкрепям никого”. Добавете спорното твърдение, че гласуването е задължително, а то не е. Това си е просто прочистване на избирателните списъци, което може и да изкара повече хора пред урните.

– И референдумът?

– Да, а това често се забравя. Той ще предизвика сериозен интерес, особено ако на избирателите подават и двете бюлетини. Към днешния ден е трудно да достигне прага за валидност, но въпросът за мажоритарното гласуване може да предизвика интерес. И нека помислим все пак за изненадващите ходове на политическите играчи. При положение че имаме избори, които ще се решават от намесата на ДПС, избори, при които ключово значение ще имат националисти, а също съдбовни външнополитически фактори, всичко това говори, че в последните дни преди вота може да има много ярки политически жестове. Добавете и цялото нажежаване на политическия терен в последните дни.А всъщност по-интересното предстои след 6 ноември. Ако въпросното квадратче е полуглас, както сега, то работиза ГЕРБ. Ако пък стане цял глас -допълнителн още затрудни ГЕРБ.

Опцията разпилява опозиционния вот. Въпросът за мажоритарното гласуване в референдума може да предизвика сериозен интерес.

Публикувано на