Интервю на Първан Симеонов за БНР

Оригиналното заглавие на материала е:

Първан Симеонов: Това е краят на магическата сила на ГЕРБ, а цялото интервю може да чуете ТУК.

Според социолога, Румен Радев е фокусирал целия протестен вот

Между двата тура – вторник, сряда – между двамата кандидати за президент имаше потенциална разлика между 300 000 и 400 000 гласа и тенденцията на увеличаване продължаваше, така че случилото се съвсем не беше неочаквано. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ социологът Първан Симеонов от агенция „Галъп“.

Симеонов очаква ГЕРБ да се възползва от „синдромът 2013“ – напускане докато е време и очакване хората да ни върнат, но вариантът изглежда все по-малко вероятен.

Според експерта, от ГЕРБ са издигнали нискорейтинговата кандидатура на Цачева, разчитайки на партийната инерция, но не са отчели, че огромният им резултат от местния вот е бил за личности:

Първата и голяма предпоставка за това, което се случи, е геополитическа – разколебаха се традиционни западни авторитети. ЕС не е това, което беше! Щатите не са вече това, което бяха! Русия надига глава! Има мигрантска криза!Следователно, в България започва де се мисли все по-популистки и все по-националистически, все по-критично към западния либерален консенсус. Това направи възможен и генерал Радев.

Второто нещо, което направи възможен генерал Радев е гигантското циклично събиране на антисистемни настроения у нас. Помните 2001-ва, помните 2009-а – гигантски електорални избухвания на антиелитни, антипартийни, антисистемни настроения. Науката го нарича „популизъм“. Сега се случи нещо подобно – голямо избухване!

Референдум – антисистемен, вот за Марешки – антисистемен, Радев – непартиен кандидат, Патриотите – гигантски, брутален вот, който е по същество протестен. Фокусира се невероятно количество, науката би го нарекла популизъм, а ние можем да го наречем с „протестно“. То на втория тур се фокусира в личността на Радев така, щото близо 80% от вота за Цачева е от хора от ГЕРБ, а само 42% от вота за Радев на втория тур е от хора от БСП. Всичко останало е дошло откъде ли не – 200 000 от Каракачанов, 150 000 от Марешки, 200 000 от ДПС, 200 000 от негласували, от квадратчето още, от други партии още. Та дори и една трета от гласувалите на втория тур реформатори, което може да е около 40, 50 хиляди гласа.

Това означава, че Радев е фокусирал целия наличен протест по терена, а на ГЕРБ им се е случила една перфектна буря – проблеми отвсякъде и когато обществото е най-антипартийно настроено, те издигнаха най-партийния си кандидат.

ГЕРБ просто са подценили скоростта на нормалното износване на всяка партийна подкрепа. Всеки мандат износва- подценили са тази скорост. Нямаше много видими белези, че така ще стане. Ако трябва да бъдем съвсем честни и като изследователити, и като аналитици, изглеждаше, че лустрото на ГЕРБ се запазва. А през това време нещо е изтънявало. Ако погледнете данните, ледът се е счупил някъде в последната седмица преди изборите. Там нещо се е обърнало и тепърва ние трябва да анализираме какво се е случило, но във всеки случай се е случило нещо исторически – ГЕРБ загуби за пръв път. Това е краят на магическата сила на ГЕРБ. От тук нататък ГЕРБ, разбира се, може да намери кой е виновният. Разбира се, може да се рестартира, правили са го много пъти, но е вече в нов исторически етап.

Симеонов окачестви ГЕРБ и БСП като най-готови за предсрочните избори. Ще се запази и възходящата тенденция при Обединените патриоти. Ако Марешки направи партия, той също би бил незаобиколим фактор в следващия парламент. Според социолога, Слави Трифонов „играе доста мъдро своята игра“ и не бърза да осребрява партийно настроенията, които събира, но ако направи партия, тя също би била голяма сила в политиката.

ДПС не показа максимума си на тези избори. Може би около 250 000 привърженици на ДПС са излезли на първия и на втория тур. Около 200 000 от тях подкрепиха Радев на втория тур. ДОСТ е за момента химера. Това нещо съществува преимуществено в Турция, може би, иначе не се вижда на терена. То ще се види в парламентарни избори. Но, поне засега, ДПС, като че ли не си е дало зор.

При реформаторите е много важно да се види кой е по-прагматичен. Ако РБ заложи на разрастване, на рестарт, то може да има място в следващия парламент. Тук обаче идва и проектът на г-н Кънев. Ако Кънев има план, този проект може да има успех. Ако обаче планът е просто „ДСБ + интелектуалци, протестъри, фейсбук активисти“, ще бъде много трудно.

Струва ми се, че АБВ е застигната от много тежка политическа участ – просто го няма в сметката в момента.

Както и да го гледаме, един нов парламент би дал условия на ГЕРБ да състави едно ново, действащо мнозинство, даже по-удобно. Но в никакъв случай няма да му е лесно.

Симеонов отчете, че резултатите, ако бъде въведена мажоритарна система, биха били непредвидими.

 

Публикувано на