Интервю на Кънчо Стойчев за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

 Интервюто на Кънчо Стойчев за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“, може да чуете ТУК.

Водещ: Ще бъде ли успешна формулата на бъдещия кабинет и ще успее ли да изпълни заявката си за пълен управленски мандат? Това коментираме в следващите минути със социолога Кънчо Стойчев, който вече е на пряката ни телефонна линия. Г-н Стойчев на фона на ситуацията, която имаме в момента в съседна Македония, и на Балканите като цяло, колко важно е за България да има точно в момента стабилен кабинет?
Кънчо Стойчев: Винаги е важно България да има стабилен кабинет. Не трябва да свързваме стабилността на кабинета с някакви външни фактори. Естествено, че при усложнена международна обстановка това е повече от необходимо. Аз не виждам основание за притеснение за нашия кабинет. Кабинет скоро ще има. Нещата се движат точно в едно разписание, което е напълно очаквано, напълно логично и напълно законно. Така че няма изоставане – в близките 7 дена знаем, че ще има кабинет.
Водещ: Да, ГЕРБ и Патриотите вече дадоха заявка за управление, което ще се осланя на консенсус между двете формации, на прозрачност. Но няма ли именно това условие за съгласие по всяка една тема в един или друг момент да блокира едните или другите? Как може това да застраши бъдещата коалиция?
Кънчо Стойчев: Когато има коалиция, трябва да има разбирателство. Когато вземеш властта изцяло сам, имаш над 121 депутата, наистина тогава можеш да не се съобразяваш. Макар че здравият разум показва, че е най-добре и дори да имаш абсолютно мнозинство, да се съобразяваш и с останалите, да не играеш чисто сам. Така че принципът, който се възприе за прозрачност и за взаимен контрол, за консенсусно взимане на решения създава предпоставки за по-голяма устойчивост на този кабинет, но същевременно естествено създава и предпоставки за напрежение, тъй като знаем, че тези две страни на бъдещата управляваща коалиция имат разминавания по доста важни въпроси.
Водещ: Между другото, един от тези въпроси, който може би ще се превърне в даден момент в изпитание за бъдещите коалиционни партньори е въпросът с мажоритарното гласуване. ГЕРБ казват, че ще застанат твърдо в подкрепа на референдума, Патриотите обаче, които са много по-малка партия и биха били ощетени от една такава система за избор на депутати как могат да се съгласят на това? Няма ли тук да прехвърчат искри между двете формации?
Кънчо Стойчев: Продължавам да се чудя как в медиите по един и същ начин изопачават действителността. Референдум имаше, който беше неуспешен. Точка. Това означава демокрация, това означава закон. Ама не достигали 5000-10 000 гласа – колкото не достигат, те не достигат. Ние референдум успешен нямаме. Оттук не следва извода, че не трябва да се търси разбиране на това, което хората казват с това си гласуване. Но последното, което те казват е, че искат мажоритарно гласуване, независимо от формата на въпроса. Референдумът беше проведен по един такъв начин, че всъщност, изрази масови настроения на недоволство от властта изобщо. Наистина пред България стоят десетки и стотици много важни проблеми – ей Богу, промяната на изборното законодателство е последното възможно нещо, което има здрав смисъл. Да, всяко едно законодателство може да бъде усъвършенствано, но радикална промяна, скачане в празното, влизане в система, която не съществува никъде по света, това е непълно ненужно и абсурдно действие. Не, няма да се разберат по този пункт, няма да мине това нещо през този парламент. И всички заплахи към демокрацията в страната, ултиматуми са просто проява и на липса на култура и на липса на национална отговорност от самозабравили се хора.
Водещ: Предстои да видим дали тази тема ще се обсъжда тепърва в парламента. Вече споменахме, че са почти финализирани детайлите около новия кабинет. Стана ясно, че структурата му няма да се различава много от предходния кабинет на Борисов. В тази връзка можем ли да очакваме, че най-вероятното правителство, трето правителство на Борисов, ще бъде продължение и приемник на предходния му кабинет, който напусна властта само преди броени месеци?
Кънчо Стойчев: За съжаление се очертава точно такъв извод, който вие направихте. Разбира се, добре е да останем оптимисти и да се надяваме, че ще има промяна. Но поне така като гледам и персоналния състав, не виждам някой да си е взел поука от нещо. Напротив, виждам и тук едно самодоволство, едно самозабравяне, една самооценка, която е много висока и не отговаря на действителността. Някак си отново се забравя, че огромното мнозинство от българите – 2/3 от българите по никакъв начин не одобряват политиката на предишното правителство, забравя се и че всъщност се прави един кабинет с подкрепата на около 1.4 милиона гласа български гласоподаватели. Тоест, сами разбирате, че става дума за 1.4 милиона срещу останалите 4 милиона гласоподаватели, и това изисква едно много по-консенсусно, едно много преоценено управление още в момента на дизайна, на момента, в който в момента се създава това бъдещо управление. Но все пак нека не бабуваме, нека новият кабинет встъпи в длъжност, нека започне своята работа и тогава ще можем да преценим.
Водещ: Вашата лична прогноза затова какъв ще бъде хоризонтът му във времето – ще успее ли да изкара пълния си мандат от 4 години?
Кънчо Стойчев: Не съм в състояние и не мисля, че има нормален човек, който може да направи такава прогноза без изобщо да е видял как тръгва това управление, как се сработва. Всички опции са на масата. Да, има възможности то да бъде в рамките на цял мандат, но има възможности просто след броени месеци да се сгромоляса. И не е сега момента да обсъждаме това, тъй като нямаме никакви обективни пунктове, върху които да се спрем. Трябва да видим как ще тръгне това управление.

Публикувано на