Интервю на Кънчо Стойчев за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Интервю на Кънчо Стойчев за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с оригинално заглавие – Вероятният изход от предстоящите избори ще бъде необходимостта от кабинет с много широка подкрепа, може да прочетете ТУК.

Водещ: Защо се провалиха преговорите за нов кабинет с мандата на Реформаторския блок, водещата политическа тема, коментираме в следващите минути със социолога Кънчо Стойчев, който вече е на пряката ни линия. Г-н Стойчев, обречени ли бяха тези преговори?

Кънчо Стойчев: Вижте, първо трябва да правим разграничение между нормално и ненормално, преди да почнем да правим оценки за дадено събитие. Аз си задавам въпроса нормално ли е 13 души, това е бройката на Реформаторския блок в парламента, да създава правителство? Естествено, че е ненормално. Оттам и отговорът на въпроса – разбира се, че са обречени. Някой се опитваше на всяка цена да задържи властта, след като имаше ясно подадена оставка и отказ от най-голямата политическа сила да сформира правителство. Така че това ебеше едно тупкане на топката, чиста загуба на обществено време и доста безотговорно отношение към българския народ.

Водещ: Казвате някой се опитваше да задържи властта, но кой – ГЕРБ, РБ или патриотите?

Кънчо Стойчев: Аз не мисля, че патриотите са тези, които имаха неясно позиции. Патриотите много ясни позиции, много ясно на дневен ред показаха още преди да стане политическата криза, така че те са последните, които са виновни. За мен смехотворното е в поведението на реформаторите. Човек не може изведнъж да стане и да каже: „аз ще скоча 6 метра“, при положение, че не може да скочи и 2 метра. Наблюдавахме 10 дни как те скачат 6 метра, няма да скочат 6 метра, то е ясно.

Водещ: Ще има ли негативно отражение върху РБ този опит да се състави правителство, те и преди това бяха критикувани, че се стремят да участват във властта на всяка цена, но сега ще бъдат ли наказани от избирателите си, от хората, които им се довериха на предишните избори?

Кънчо Стойчев: Моето мнение е, че страховито ще бъдат наказани. Страховито, защото българите не са глупави, те видяха какво става, те видяха какво значи битка до последно за кокала. С такова мъничко присъствие в парламента, с така минимална подкрепа в обществото, те и досега имаха 6 ли, 7 ли, Господ знае колко министъра. Тези реформатори затвърдиха образа в българското общество, че те са власт на всяка цена, само и единствено власт, само консумация на власт. Същевременно виждаме, че именно в тяхната група са и онези министри, които вече са подсъдими и това, което мога да кажа, че ще има още от тяхната група, които ще бъдат подсъдими.

Водещ: Очаквате ли реформаторите в новия си състав без ДСБ да останат зад борда на следващи парламентарни избори, изобщо да не ги видим в състава на следващото Народно събрание?

Кънчо Стойчев: Трудно ми е да си ги представя в състава на следващото Народното събрание, много ми е трудно.

Водещ: Поведението на ГЕРБ в тази ситуация – партията промени на няколко пъти позицията си от това, че няма да участва по никакъв начин в управление до склонността да подкрепи в някакъв момент реформаторите. Вие как си обяснявате тази рязка смяна на позициите, какво показва този ход?

Кънчо Стойчев: Това е типичен Борисов – сутринта едно, на обед друг, вечерта трето. Показва неувереност, показва неоткровеност с избирателите, показва един стремеж за създаване на бъркотия, от която да се изведат дивиденти. Последните два месеца бяхме свидетели също на смехотворни неща. Още преди изборите ни се разказваше как самият край на света настъпва в момента, в който те не управляват, всякакви заплахи, сега продължаваме да ги чуваме. Създава се някаква фантасмагорична драма около това, че някой няма да бъде вече на власт, ей Богу, това е най-нормалното в едно демократично общество – да бъдеш на власт, да паднеш, да слезеш, друг да дойде. Това е нормалното. Затова винаги се поставя въпросът кое е нормалното. Поведението на ГЕРБ в момента не беше нормалното, те предизвикаха съвършено без никаква причина тези избори, тъй като между президентските избори и парламентарните няма никаква връзка, така че Борисов сам го предизвика това, това беше неговото решение, което е една мъжка постъпка, правилна постъпка, наистина загуба такава, драматична загуба не се случва всеки ден, но защо не си удържа на думата и влезе в игра да бави топката аз не мога да преценя.

Водещ: Тоест предполагате, че имало някакво задкулисие в тези преговори?

Кънчо Стойчев: Най-вероятно, това което логически мога да възстановя е, че Борисов търси начин на всяка цена да се добута до смяна на изборното законодателство, тоест той вижда едно спасение за себе си в промяна на изборния ред. По-добре е да види резултатите от изборите и да търси спасение за себе си в промяна на дневния си ред, в промяна на това, което прави, но изглежда той не е способен да разбере, че хората не харесват това, което прави, а той продължава да казва, че ще строи, ще строи пътища и магистрали до луната. Това е неадекватно и тази илюзия, че ето вижте всички беди на България се дължат на някаква лоша избирателна система и има една много хубава, която, вижте, никой никъде по света не прилага, но тя е толкова хубава, защото може би аз ще спечеля. Това е много плоско, тук пак се разчита на някакви прекалено глупави избиратели, не са такива българите, чак толкова глупави избиратели.

Водещ: Това със сигурност предстои да го видим още на следващия парламентарен вот, ясно е какво се случи до тук, сега обаче какво предстои? Ще успее ли според вас да формира настоящият държавен глава съвсем в края на мандата си трети служебен кабинет или тази отговорност ще остане на плещите на неговия наследник Румен Радев, който поема поста през януари, вие как виждате да се случат нещата?

Кънчо Стойчев: Виждам, че вече абсолютно няма никакво значение дали ще успее или не, тъй като той успя да пропилее цял един месец и повече, той забави целия процес.

Водещ: Умишлено ли?

Кънчо Стойчев: Напълно умишлено. При деклариране на двете големи политически сили, че ще върнат мандата, той можеше в рамките на 3 дни да изчерпа процедурата и това можеше да стане преди 1 месец и да се състави бързо правителство, което правителство да има все пак двумесечен хоризонт. Днес сме 21.12.2016 г., точно месец преди да встъпи новият президент в длъжност, обаче има една подробност, че има Коледни и Новогодишни празници. Така че я има 15 работни дни, я няма 15 работни дни за едно ново правителство, служебен кабинет. Какво точно ще се случи за тези 15 работни дни, те даже папките няма да могат да си преместят до кабинетите, така че той уби тази възможност.

Водещ: Тоест сега възможността е да остане това правителство да изпълнява функциите си до 22 януари, когато встъпва в длъжност Радев и всъщност той да излъчи следващия кабинет, така ли да разбираме?

Кънчо Стойчев: На мен ми се струва най-човешкото и най-разумното този кабинет да изкара до 21 януари, защото представете си само какво може да свърши един служебен министър за 15 работни дни , аз не мога да си го представя, освен да се създаде хаос нищо друго не може да се създаде. Можеше президентът Плевнелиев да постъпи честно от самото начало и да каже: „вижте, няма да правя кабинет, този кабинет ще си изкара, тъй като времето е малко, хоризонтът е малък“, да се договори с останалите политически сили в прав текст. Едва ли би срещнало съпротива, защото това е нормално, това е естествено и най-ефективното за страната ни. За мен по-добър вариант Борисов да си изкара до 22 януари кабинет в оставка – няма, това е най-добрият вариант.

Водещ: След като новият президент Румен Радев трябва да съставя служебно правителство, смятате ли, че ще бъде подхлъзнат по някакъв начин и заради всичко станало до тук?

Кънчо Стойчев: Нищо няма да подхлъзне ген. Радев, не виждам начин да се сътвори чак такъв заговор. Драма няма да има, просто ще следва един напълно нормален кабинет, служебен, който по Конституция има хоризонт от 60 дни, знаем, че на практика този хоризонт винаги е по-голям, тъй като кабинетът не е само до деня на изборите, а до момента на встъпване в длъжност на ново правителство. Знаем, че обикновено това отнема месец, може да отнеме или два месеца съставянето, в зависимост от резултатите. Така че тогава вече ще имаме кабинет, който ще управлява минимум 3 месеца, между 3 месеца и 15 дни има голяма разлика, за 3 месеца може да се свърши доста работа.

Водещ: В тази връзка очаквате ли формирането на следващия кабинет да бъде още по-трудно и от тези преговори сега, пък и от преди 2 години, когато беше формирано второто правителство на Борисов?

Кънчо Стойчев: Не бива да очакваме само трудни варианти. Най-вероятният изход от предстоящите избори ще бъде необходимостта от формирането на кабинет с много широка подкрепа, някои го наричат широка коалиция, аз бих го нарекъл свръхширока коалиция и за мен това, което ще последва като най-логичен резултат от предстоящите избори, с оглед и на предстоящото председателство на ЕС и с оглед на бъдещето на страната би било постигането на договорености между първите три политически сили от тези избори. За мен това са БСП, ГЕРБ и патриотите, които ще бъдат на първите 3 места и ако тези хора по отговорен начин се договорят за едно истинско широконационално правителство, то тогава бихме имали изключително устойчиво мнозинство, което да се заеме с всички онези изостанали тежки реформи, да реформира включително и Избирателния кодекс, включително да се мисли за промяна на Конституцията и най-вече да се мисли за хората.

Публикувано на