Интервю на Кънчо Стойчев за сутрешния блок на България он Ейр

 Въпреки препъникамъните в преговорите между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, по всичко личи, че мнозинство ще бъде съставено. Около това мнение се обединиха социологът Кънчо Стойчев и политологът Димитър Димитров, които обсъдиха темата в ефира на „България сутрин“. Предаването може да гледате ТУК.

И въпреки появилите се информации, че ГЕРБ може да подпише отделни споразумения с трите партии в „Обединени патриоти“ за влизане и подкрепа в парламента на „Борисов 3“, този вариант категорично не е възможен, посочи Стойчев:

„Ще има едно споразумение. Патриотите са сериозни хора, те никога няма да влязат в този капан и това е ясно декларирано“.

Той прогнозира, че в рамките на две седмици правителството ще е факт.

„Новото, което очаквам в този парламент и с новото правителство, е малко да са се поучили, че трябва да се снижи тонът, да се потърсят по-добри отношения между управляващи и опозиция. Да се постигнат национални приоритети, включително с опозицията“, сподели социологът.

По думите му патриотите са коалиционен партньор с характер, „но това не е лошо, защото ГЕРБ, бидейки толкова голяма партия в парламента, се нуждае от коректив вътре в тази коалиция“.

И все пак, до изтичането на прогнозираните две седмици, в които ще бъде формиран кабинетът, има приоритети на всяка една от двете страни, които тепърва ще бъдат обсъждани.

Публикувано на