Интервю на Андрей Райчев за Агенция „Фокус“

Социологът Андрей Райчев, в интервю за Агенция „Фокус“ за избрания нов председател на ПП АБВ и бъдещото развитие на партията, цялото интервю може да прочетете ТУК.

Фокус: Г-н Райчев, ПП АБВ избра нов лидер в лицето на финансовия експерт Константин Проданов. Защо според Вас именно той бе избран за председателското място?

Андрей Райчев: Предполагам, че е избран, защото е млад и способен човек. Нямам никакви лични впечатления за него, за баща му имам. Той е талантлив и интересен философ. Въпросът тук е какво политическо решение взеха – да сложат опитен играч или съвсем ново лице. Спрели са се на ново лице – млад, симпатичен човек, но му слагат на гърба една непосилна тежест, тъй като предстоят избори след два месеца. Шансовете на АБВ да прескочи бариерата клонят към нула. Той или ще трябва да прави някаква бърза коалиция или да се примири с години пребиваване извън парламента, което за малките партии е много трудно, да не кажа фатално.

Фокус: Какви мотиви стоят зад решението на досегашния лидер на АБВ Георги Първанов да отстъпи лидерския поста на „младите“, както се изрази самият той? Как разчитате този политически ход?

Андрей Райчев: Той приключва политическата си кариера. Ще заеме ролята, която нашият закон стимулира, тъй като му осигурява секретарка, кабинет, някои разходи за дейност и така нататък. Георги Първанов ще се впише вече в редицата на бивши президенти, която досега беше само от един човек. След смъртта на Жельо Желев само Петър Стоянов беше бивш президент. Първанов като партиен лидер не беше в ролята на бивш президент. Сега ще има двама бивши президенти Плевнелиев и той, горе-долу едновременно ще влязат в тази позиция. Това е значима роля, защото думите на бившия президент се чуват. Ако съдим по изявленията на Желев и на Стоянов, а те не бяха чести, ако зачестят това ще намали теглото. Винаги и пресата, и обществеността много внимателно изслушваха бившите президенти. Така че това е значима социална роля.

Фокус: Повече негативи или позитиви ще донесе на АБВ смяната на лидера на партията непосредствено преди парламентарните избори?

Андрей Райчев: Нямаше никакъв изход. Първанов след серията политически грешки, които допусна нямаше никакъв изход освен да излезе. АБВ фалира първо на президентските избори, когато се скараха с Корнелия Нинова и развалиха коалицията. Не казвам чия вина е било, въпросът е, че така стана. Издигнаха собствен кандидат, който въобще не можа да се представи сериозно.

Фокус: Какво очаквате да бъде развитието на АБВ оттук насетне?

Андрей Райчев: АБВ ще загуби тази роля, която имаше досега. Въпросът е дали ще може да получи нова роля. Абсолютно изключвам възможността самостоятелно да влезе в парламента, сега или в бъдеще. Ще стане периферна сила и въпросът е с кого ще се коалира, зависи от това какъв съюзник ще изберат. Най-вероятният им курс е като съюзник на БСП под новото ръководство, но дали това ще стане на тези избори или на някои следващи е много трудно да се каже.

Публикувано на