Има реакция, но не и сценарий за сваляне на правителството

Аналогията с февруарските протести за тока от 2013 г. е много правилна, но от друга гледна точка. Там сценарий нямаше. Имаше реакция на хора, които не можеха да си платят сметките за ток. Това беше спонтанен и естествен протест. После прерасна в остра антиправитествена криза, от която много сили се възползваха.

Това посочи Андрей Райчев в „Лице в лице“ по БТВ по отношение на водната криза в Перник. Негов събеседник беше политологът Стойчо Стойчев. Цялото предаване може да видите ТУК.

Според социолога кризата в Перник е груба управленска грешка. Това не можело да не доведе до реакция на опозицията, която действа вторично. Не е сериозно обаче да се мисли, че БСП иска нови избори, които да изгуби отново. При два последователни избора през 2019 г. се е видяло какво иска българският народ.

Андрей Райчев смята, че има опит за примитивизация на ситуацията – опит да се каже, че БСП е заинтересувана от това да падне ГЕРБ и да дойдат те. Реакцията на хората обаче е много по-дълбока. Това е протест срещу елита. Настроение, което не иска една партия да замени друга. То казва друго – „парламентарната република не работи в наша полза“.

И това не е само в България. Така е във Франция, в Чили, в Истанбул, в Будапеща. В света има тежко недоволство.

 

Публикувано на