Има демокрация в България, но плурализъм не се вижда чак толкова

   Медийната среда преди десетина години, като че ли беше много по-либерална, по-пъстра. В момента изглежда по-парцелирана и черно-бяла. Губи се средата.

Това посочва Първан Симеонов в интервю за „Сега“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Заедно с това нараства пропастта, най-общо казано, между българите и интелектуалния им елит. Елит, който е призован по някакъв начин да вразумява, а не го прави.

Симеонов смята, че си струва си да се говори за разделението в обществото, за неговата публична среда и т.н. Съществуват няколко непримирими агитки, което не може да продължава повече. Те казват неща, които имат право на съществуване, но се отричат взаимно.

Настоящият модел на управление не е удачен вече. Управлява се ден за ден и няма никаква стратегия. Продължават да отлагат трудните реформи, да се наливат пари в неефективна система на здравеопазване, не знаем откъде ще се платят утре пенсиите и т.н.

Първан Симеонов смята, че част от нашето недоверие в институциите е самосбъдващо се. Сами на себе си насаждаме нихилизъм. Нужна ни е шокова инжекция самочувствие. И ми се струва, че сами ще трябва да се хващаме за косата и да се измъкнем.

Публикувано на