Започва ново летоброене в ГЕРБ

Преди време във вашето студио посочих две неща, които се случиха. Първо, че премиерът Борисов ще се възползва от казуса „Апартаментгейт“, за да изтласка Цветан Цветанов и да си възвърне контрола върху партията.

Това посочи Първан Симеонов в „Още от деня“ по БНТ. Негов събеседник беше политическият психолог Антоанета Христова. Цялото видео може да видите ТУК.

Второ, че в ГЕРБ има белези на самозабравяне. Например, промените в Изборния кодекс, чрез които се опитаха да обезсмислят преференциалното гласуване. Самозабравянето идва от загуба на чувствителност към общественото мнение. Е, сега и премиерът го казва.

Бойко Борисов дължи властта и политическото си дълголетие на факта, че за разлика от партията, не губи връзка с терена. Прави, както сам го казва, собствена социология. Много често дори е контра на партията си.

Сега започва ново летоброене в ГЕРБ. По резултатите от местните избори ще си проличи какво е представлявал Цветан Цветанов за партията. Борисов трябва да мисли креативни варианти за предстоящия вот, защото на места кандидатите на ГЕРБ се изтъркват.

А колкото до БСП, проблемът е, че Корнелия Нинова сложи всички инакомислещи в единия ъгъл. Най-голямата тактическа грешка е да събереш противниците си на едно и да им връчиш знаме в ръцете. Все пак тя, като че ли започна да преосмисля този подход и се опитва да приобщи част от хората от вътрешната опозиция. Нинова укрепва властта си в партията и за момента БСП май няма по-добър вариант за лидер.

Публикувано на