Заниженият граждански контрол води до край на местната публична среда

  На много места в страната местната власт става все по-деполитизирана и съответно хората не наблюдават какво се случва, защото не им е интересно. По този начин гражданският контрол се занижава и остават само медиите.

Това посочи Първан Симеонов в „Сутрешен блок“ по БНТ. Негов събеседник беше социалният антрополог Харалан Александров. Цялото видео може да видите ТУК.

На местно ниво обаче, медиите често пъти са свързани с основните партии в общинския съвет и с местния бизнес. Затова остават само социалните мрежи, но ако и там съществуват само няколко добре контролирани канала за информация, можем да наблюдаваме края на местната публична среда. Така се стига до случаи като този в Каварна, при който местната власт иска журналистите да си заплащат, за да отразяват заседанията на Общинския съвет.

По отношение на новосформираната партия на Слави Трифонов, политологът е на мнение, че има шанс и дори може да разбърка картите на най-големите партии. Въпреки това, все още е рано за прогноза, тъй като има фактори, които ще покажат накъде ще се движи шоуменът. Единият от тях е телевизията му и дали тя ще успее да набере добър пазарен дял, с което да покаже сила. Все още Слави Трифонов излъчва политическа контракултура. Опитва се да съчетава настроенията на различните опозиционни течения, което е печеливша тактика към този момент.

По отношение на изказването на главния прокурор, че не иска политици и бизнесмени да му се месят в работата, Първан Симеонов смята, че Иван Гешев иска да покаже, че желае да остане на еднакво разстояние от всички.

 

Публикувано на