Европейският парламент е място на все по-ожесточаващ се сблъсък

  Това се вижда добре в края на настоящия. Всички индикации сочат, че следващият ще бъде още по-конфронтационен, още по-ожесточен и вероятно по-фрагментиран.

Това посочи политологът Борис Попиванов в предаването „Добро утро, България“ по радио „Фокус“. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Очертаването на граници между отделните европейски партии ще бъде по-ясно, а търсенето на коалиции ще бъде по-трудно. Затова всеки един от евродепутатите си дава сметка за удвоената тежест на задачата, която стои пред него или пред нея.

Политологът коментира и листата на БСП. Според него напрежението и вътрешните разделения в БСП вземат доста видима част от политическия живот на партията. Пленумът обаче е бил пример за демократични изненади при съставянето на европейската листа.

Повечето медии, още когато научиха предложенията на Изпълнителното бюро за листа, обявиха, че това са кандидатите на БСП за евродепутати. Приеха, че решението на ръководството е последно и ролята на Националния съвет е само да го утвърди с гласуване. Крайният резултат обаче се оказа изненадващ.

Публикувано на