Европа трябва да намери своето място в света

  Битката в Европа, която предстои може да се окаже същностна, защото на нея и е нужно да бъде силна. Европа е икономически много голяма, но политически е малка. Тя остава заложник между източни и западни интереси.

Това посочи Първан Симеонов пред БНР Пловдив. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Европейското усилие би било да излъчва повече сила и да има свое място в света. Това ще е и битката, която ще видим в предстоящите евроизбори. Едни визии, които ще казват повече нации, и други, които ще казват повече Европа.

Мъдрият подход би съчетал и двете. Европа може да бъде силна, да запази националните истории, националните култури, историческите напластявания, които я отличават от всичко останало. Затова се иска стабилно визионерско лидерство, а настоящият европейски елит, не е на висотата на очакванията в такава ситуация.

Първан Симеонов коментира и предстоящата нова книга „България 2019 – Нови хоризонти: Съмнения, надежди, перспективи“, която е продукт на Института за социална интеграция и Фондация „Фридрих Еберт“, бюро България, в която той е автор.

Текстът, с който аз участвам е провокативен, което трябва да напомни за важните проблеми пред страната ни, свързани най-вече с човешкия капитал. Не само в неговите количествени измерения, които показват, че българите се стопяват бързо, но и в това дали ние имаме свой план или мечта, който да ни движи напред.

Публикувано на