Първан Симеонов: В новия политически сезон ни чакат бури пред затишие

  Политическият сезон започва вяло, но само на преден план, защото свикнахме с голямото противопоставяне на между ГЕРБ и БСП в предишните месеци. Дори на управляващите това им хареса, защото усетиха , че когато имаш яростен противник, това затяга и техните редици, сблъсквайки се двете  партии се крепят една на друга, това коментира Първан Симеонов за радио „Пловдив“. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Усещането за вялост идва от факта, че предишният сезон някак си не свърши, противопоставяне имаше и през целия август. Ще има сблъсъци през новия сезон за антикорупционния закон, за въоръжаването на армията, за бюджета, прогнозира Симеонов.

Той е на мнение, че в третото си правителство ГЕРБ имат много по-стабилен партньор – Патриотите. Заради по-острото противопоставяне по линията управляващи – опозиция в парламента сме свидетели на факта ярки в приказките,  не толкова ярки в действията. Но това е духът на времето, ние живеем в постистина, в което разказът, интерпретацията са по-важни от случките и действията.  Не случайно в парламента, особено вляво, влязоха толкова журналисти.  Парата е в свирката или локомотивът върви напред – нека публиката да прецени, каза още политологът.

Според Симеонов, Веселин Марешки е изпаднал в неловка политическа ситуация, като изгуби значимост, както ББЦ и БДЦ в предишния парламент. Те изгубиха значимост като парламентарна група и понесоха доста удари по съдебна линия. Освен това присъединяването на Валери Симеонов маргинализира Марешки. В момента с шума, който създава в парламента се опитва да не се обезцени и да си запази ролята на резервно колело.

Трудно е да се очакват изненади, когато хората не искат изненади. Данните затова как хората възприемат икономиката и личните си финанси са категорични – в икономиката има известно ускорение, имаше летен сезон, а това означава комфорт за властта, има и политическа предвидимост. В тези условия не виждам енергия за промяна. Като няма такава трудно ще има поръчка за изненади и трусове. Освен това сме на прага на Европейското председателство, което  ще доведе до политическо затишие. По-скоро в политиката ще има буря пред затишие, ще има ежби, но и те ще утихнат, за да не се изложим пред чужденците.

 

 

Публикувано на