Българинът предпочита да променя ситуацията през избори, а не чрез бунт

  Големият проблем в България е отказът от реформи. Повечето обществени системи в страната са свързани с разточително харчене, което не повишава качеството на услугата. Съответно не повишава и удовлетвореността на българите. Отлагането на трудните решения е голям проблем и е за сметка на поколенията.

Това посочва Първан Симеонов пред „Сега“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Страната ни е на път да остане периферна икономика в глобалния капитализъм. Това означава да развива икономика, която не добавя много стойност. Следователно хората няма да живеят кой знае колко добре и няма да имат достъп до качествен живот – добро образование и оттам и до широк светоглед. Всичко това, заедно с голямото социално разслояване, маргинализирането на цели групи и демографската криза, води до перманентна криза.

В обществото ни има дълбоко усещане за несправедливост. Затова търси постоянно нови дейци, които да ревизират и да променят статуквото. Това търсене доведе до появата навремето на Бойко Борисов, после на Румен Радев. Затова има интерес и популярност онова, което прави главният прокурор Иван Гешев.

Един от парадоксите в нашето общество е, че българинът предпочита да променя ситуацията през избори, а не през бунт. И това се дължи на няколко фактора. Генерално, обществото ни е закъсняло в своята национална еманципация още през XIX век, което означава, че винаги е леко догонващо. Търси и образци навън и трудно ги намира при себе си. Като добавим националните катастрофи, които смачкаха самочувствието ни, както и факта, че голяма част от обществените поврати на нашата нова история не са свързани с наши, а с чужди усилия, се получава тази картина.

В момента има намаляване на безработицата и леко повишаване на доходите, което прави хората не толкова революционно настроени. Получава се инертно общество, на което дори и да спреш водата, не тръгва да сваля властта. Просто чака да му дойде водата.

Публикувано на