БСП са по-мобилизирани, но ГЕРБ е партията с по-широка периферия

  Aпартаментгейт и къщите за гости безспорно накърниха доверието в цялата политическа класа, но най-силно го отнесоха управляващите от ГЕРБ.

Двете основни политически сили, ГЕРБ и БСП, реагираха по учебник на скандалите. Борисов се опита да направи от дефекта – ефект. Мина в контранастъпление. Иззе и инициативата от Цветанов. Старае се той да води предизборната кампания, макар че години преди това се кълнеше, че ще „гледа като премиер да не участва, ще забрани и на министрите“.

БСП пък май разбраха, че когато бързат да атакуват ГЕРБ грешат, защото предизвикват моментален отпор и спасително обяснение от опонентите. Социалистите, така да се каже, се снишиха и поне засега това се оказва печеливша стратегия.

Двете основни политически сили имат своя твърд електорат, изграден в годините, но все пак ГЕРБ все още има малко по-широка периферия. И в това е голямата надежда на Борисов. Избирателите на левицата са по-мобилизирани, но пък ГЕРБ може да се възползва точно от този по-голям резерв.

Това са част от тезите на Първан Симеонов, записани от Матей Бонев за „Стандарт“. Целият текст под заглавие „Как да накажеш ГЕРБ, без да докараш БСП на власт“ може да прочетете  ТУК.

Публикувано на