Борис Попинованов за Орбан, ЕС и българската позиция

  Политологът Борис Попиванов коментира в „Денят на живо“ по Канал 3 Виктор Орбан, отношенията му с ЕС и българската позиция.

Цялото видео може да видите ТУК.

Според него позицията е по-скоро с цел изграждане на имидж. Малката коалиция в правителството иска да покаже своите националистически възгледи.

Борис Попиванов смята, че има липса на разбиране за това какъв е проблемът с Орбан, тъй като той е многопластов.

По-важната тема е има ли интерес България от изпълняване на плана на Унгария. А той предвижда връщането на мигрантите в страните, от които са се появили.

Борис Попиванов смята, че Европейския парламент и и Комисията създават цялостно впечатление на доизживяване. Никой не мисли толкова сериозно за техните решения. Вниманието, включително и медийното,  се пренасочва към действията на политическите лидери на отделните национални държави.

Според Попиванов събитията в Европа са се случили по-бързо, отколкото може да се реагира. Световната икономическа криза засилва позициите на антисистемните партии, но засилва и тези на традиционната десница в лицето на ЕНП, която олицетворява стабилността. Този растеж обаче води до вътрешно разделение, в което се обособяват съвсем отчетливи лагери. Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ още повече забързва тези процеси.

На този фон Виктор Орбан вече не е дисидент, не е маргинализиран, а е реален играч.

 

Публикувано на