Борис Попиванов с анализ на отминалия местен вот

  В партиен план победи ГЕРБ, в институционален план – зависимост на общините от централната власт, в социален план – апатия, разочарование и страхове. Всъщност голямата промяна, ако ще има такава, беше отложена.

Това посочва Борис Попиванов пред „Новини.бг“ по повод отминалите местни избори. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Според политолога има явен сблъсък между Цветан Цветанов и Бойко Борисов. Попиванов смята, че премиерът се опитва да овладее партията си, която доскоро слабо е познавал. Най-големите предизборни скандали и най-сериозните изборни отстъпления, ГЕРБ е регистрирал там, където кандидатите и организациите бяха набедени за цветановски. Остава въпросът дали дали Цветанов ще остане на нивото на тихата съпротива, или ще се ориентира към пряка конфронтация.

По отношение на „Демократична България“, Попиванов смята, че тече настъпление на ГЕРБ, насочено към тяхното маргинализиране и разделение. Затова трябва да изяснят отношението си към действащия премиер, защото иначе ще бъдат вкарвани в тежки морални и политически дилеми. От това избирателите им само ще страдат.

Относно бившия омбудсман Мая Манолова, политологът смята, че резултатът ѝ от втория тур в София е достатъчен, за да предяви претенции за националната политика.

Публикувано на