Борис Попиванов със специално интервю за „Европост“

  Без значение как е разпределен, европейският бюджет не може да отговори на финансовите проблеми, с които икономиките ще се сблъскат като последица от кризата с коронавируса.

Дори сега е ясно, че ограниченията на бюджетните дефицити, в много случаи, ще бъдат надвишени. Ще бъдат нарушени и общите правила в редица отрасли. Настъпващите социални и финансови разходи ще засилят рецесията, която вече и без това се задаваше, и ще увеличат натиска върху Брюксел да преосмисли своите приоритети. Различни лобита ще настояват, че индустриите, които представляват, най-много заслужават облекчения.

Една социална алтернатива би изисквала компаниите да бъдат подложени на натиск да се откажат от значителна част от печалбите си в името на социалната стабилност. Това обаче не е правено дори по време на Златния век на западната социална държава и компаниите със сигурност няма да го харесат. Пазарната алтернатива пък би наложила бедните да платят сметката отново. Но това може да бъде взривоопасно.

На този етап правителствата се фокусират върху вътрешните си ситуации, но скоро ще трябва да вземат предвид и европейските последици. В крайна сметка, там е единният пазар! Помислете за движението на безработни и мигранти, както и за бизнеси, които едва се държат да не фалират. Не бих искал да прогнозирам резултата.

Пълния текст на интервюто на политолога Борис Попиванов за „Европост“ може да прочетете ТУК.

Публикувано на