Борис Попиванов: Опозицията ще използват максимално времето на европредседателството

  Коментар на Борис Попиванов  в предаването „Преди всички“ на БНР по актуалните политически теми в страната – европредседателство, кабинет, опозиция. Политологът отбеляза, че 2017 година не е направила крачка за успокояване на глобалното напрежение.

Целият разговор може да чуете ТУК.

Опозиционни партии, обществени организации и всички, които в България са активни под някаква форма, ще се стремят максимално да използват периода, когато фокусът на прожекторите към България е достатъчно наситен, за да могат да изявят своите претенции и да покажат това, което искат. Сега чуваемостта е много по-висока и така ще бъде до края на юни.

По думите му всичко това не може да гарантира спокойствие на Европредседателството, а точно обратното – то е заредено с неща, които могат във всеки един момент да се случат и да нарушат предварителните планове.
Попиванов не очаква по време на Българското председателство да има ясна пътна карта за европейската интеграция на Западните Балкани:

Западните Балкани първо трябва да напреднат сериозно с интеграцията помежду си преди да се заяви ясен път към членство в ЕС. Само след година и малко предстоят избори за ЕП и след тях ще има нова ЕК. Ако до началото на следващия мандат на бъдещата ЕК през 2019 г. Западните Балкани и тяхното приемане в ЕС не е заложено като приоритет на самия ЕС, на мен ми се струва, че отлагането ще трябва да е поне до 2024 г. Така че каквото има да се случва, ще се случва по време на нашия мандат и по време на следващото австрийско председателство, а то има определени резерви към интеграцията на целия регион.

Политологът отбеляза, че 2017 година не е направила крачка за успокояване на глобалното напрежение, а даже напротив – по целия свят несигурността расте. Той прогнозира, че и 2018 година ще бъде също натоварена с много голяма несигурност – това важи и за Европа, и за България.Последните джадаи измъкнаха 3 милиона от българите

Публикувано на