Борис Попиванов: Кандидатурата на Орешарски за президент е подарък за управляващите

Интервю на Борис Попиванов за БНР.
Текстът е копиран от уебсайта на БНР. Оригиналът вижте тук.

Кандидатурата на Пламен Орешарски за президент е подарък за управляващите. Тя напомня миналото след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “12+3“ политологътБорис Попиванов след като в понеделник инициативен комитет издигна кандидатурата на бившия премиер Пламен Орешарски за президент.

Според него този ход е неочакван: За добро или лошо Орешарски остана в паметта на хората с неговата роля при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и последвалите протести. По този начин той прави една добра услуга на управляващите, които все още нямат свой кандидат, защото просто им позволява да напомнят миналото и вината на предишните, което ставаше все по-трудно в последните месеци. Отново ще могат да кажат – това ли искате, отново ли искате Орешарски. Такъв подарък те получиха вчера.

Попиванов смята, че е рано да се причислява кандидатурата на Орешарски към ДПС, въпреки че има известни основания:

В последните месеци на своето управление Орешарски откровено обслужваше интересите на ДПС, а пък неговият кандидат за вицепрезидент (ексминистъра на транспорта Данаил Папазов – бел.ред.) е известен със своята близост до ДПС. Аз обаче смятам, че е рано да причисляваме Движението за права и свободи за номинация в една или друга посока. Доколкото го познаваме, то ще пази своята подкрепа ревниво и ще се опитат да я изтъргуват в по-късен етап и не като точно заложат на Орешарски. Ако са решили да подкрепят ГЕРБ, могат да го направят много по-солидно.

Той обясни, че рекордният брой партии, коалиции и комитети, които са подали документи за регистрация в ЦИК, са знак за изчерпване на настоящата парламентарна конфигурация, която отдавна е влязла в криза.


 

Публикувано на