Борис Попиванов за положението в БСП след изборите

Публикуваме част от материал на вестник „Труд“, който събра коментари на специалисти след изборите. Заглавието е на редакцията на „Труд“. Пълния материал можете да прочетете тук.

Борис Попиванов, политолог: Няма кой да свали Станишев от лидерския пост

Поуките за левицата след тези избори са, че в ръководството на БСП са необходими сериозни промени. Партията не е в подем, както твърди председателят й.

Лидерският пост на Станишев обаче не е застрашен поне до следващите парламентарни избори. Сегашното статукво в БСП ще се задържи и ще остане през следващите месеци, защото няма сила, която да го атакува.

БСП е известна с това, че вътре в партията постоянно някой работи против някого. Тези ежби понякога водят до загуба на почти спечелени електорални битки. Но аз не виждам авторитета, който би могъл да обедини хората около себе си. Не виждам кой би могъл да упражни силен натиск върху Сергей Станишев да се откаже от лидерския пост. Нито Румен Петков, нито Румен Овчаров имат тези позиции.

Евентуалното връщане на Георги Първанов в БСП също не е заплаха за Станишев. Първанов е известен като човек, който не предприема резки движения. Той не би си позволил, връщайки се в БСП, да направи незабавно заявка за лидерския пост. Защото рискува да наруши партийното единство, коетое централна тема за БСП от много години, и би се възприело по-скоро зле. Каквито и да са намеренията на Георги Първанов, те не биха се реализирали като партийна власт незабавно след края на президентския му мандат. Безспорно БСП продължава да е силна с присъствието си в цялата страна за разлика от много други политически сили, които почти изчезнаха от политическата карта. Но парламентарните избори се подготвят от местните. А при продължаващата загуба на позиции на БСП в местната власт все по-трудно ще се достига до възхода, който ще й е необходим след две години.

Все още не знаем поради какви причини ДПС не подкрепи достатъчно решително кандидатите на БСП за президент и вицепрезидент. Не е ясно дали Доган не е успял, или не е искал да мобилизира своите избиратели, или има и друга причина. Така че БСП продължава да е в политическа изолация и малцина ще искат да играят сериозно с нея на политическия терен.

Публикувано на