Балансьорът Борисов балансира и по църковния въпрос

  Евентуалното затваряне на църквите по Цветница и Великден беше много емоционален и чувствителен въпрос, защото се касае за вяра. Но и двете противоположни страни прекалиха.

Това посочва Първан Симеонов пред „Банкер“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

От една страна, църквата прекали в отбраната си. Особено някои митрополити традиционно започват да звучат така, че само дават храна за критика. От другата страна, цялата столична космополитна, либерална, прозападна и атеистична интелигенция дори не говореше с разбиране и забрави най-важното, че за църквата със светски аршин не може да се мери.

Според Първан Симеонов междинното решение, което е било взето, е заслуга на премиера Борисов, който за пореден път изиграва ролята на балансьор между различните гледни точки. Политологът все пак е на мнение, че е грешка да се допускат хора в храмовете в такъв момент.

Политологът припомня, че църквата е една от институциите с най-високо доверие в обществото. Българите не са особено религиозни, но вярват в църквата. По-високо доверие от нея имат само Европейският съюз и армията донякъде.

Политологът смята, че високото одобрение на църквата се дължи на факта, че тя, заедно с армията, се мислят като фундаменти на държавността и съответно не са партийни.

Още по темата може да видите и ТУК.

Публикувано на