Антипартийните настроения на хората неусетно могат да станат заплаха за демокрацията

Когато беше намалена партийната субсидия, беше ясно, че става въпрос за временна мярка, защото предстои приемане на нов бюджет. И тя мина през бюджета, а не през тематичното законодателство за партиите.

Това посочва Първан Симеонов за „Това е България“ по радио „Фокус“. Цялото интервю може да прочетете ТУК.

Видя се ясно тогава, че някои от партиите в Обединени патриоти са по-скоро против, а ДПС зае двуяка позиция. Тя беше против, но подкрепи, за да покаже, че свалянето на партийната субсидия е по-лошият вариант. Тази промяна, като че ли беше и някаква форма на репресивна мярка спрямо основната опозиционна формация БСП. Сега пък, като че ли проявяват известна милост към нея.

Според Симеонов вдигането на партийните субсидии, но не и премахването на финансирането на партиите от бизнеса, може само да задълбочи проблема. Идеята някой въобще да плаща на партиите, камо ли пък бизнесът, се приема на нож от хората. Това издава един доста тревожен сигнал – обществото ни дотолкова не харесва партийната прослойка, че почват да се появяват едни антипартийни настроения, които понякога граничат и с леко антидемократични настроения.

Политологът смята, че е хубаво да има публично финансиране за политическите партии и сериозно ограничаване и контрол върху финансирането от страна на бизнеса. Обществото има интерес те да са прозрачно финансирани, за да може ефективно политическите настроения на една или друга група да се изявяват. Политическата сфера е важна като всички други сфери и всяко пренебрежение там е опасно.

Според Симеонов, ако няма състезаващи се партии, идеологии, програми и ценности, съществува опасността състезанието да бъде заменено от единоначалие.

Публикувано на