Андрей Райчев с коментар на актуалните теми в страната

  2020 г. е най-изненадващата година от 30 години насам. Заради пандемията светът определено няма да е същият, както не беше същият и след 1989 г. И тогава, и сега, тези събития играят ролята на война. Войната е временно състояние, а ние в момента сме все още в него. Затова никой не може да разкаже какво ще се случи след това.

Това посочва Андрей Райчев в „Тази сутрин“ по БТВ. Цялото видео може да видите ТУК.

Във вътрешен план социологът анализира партийната динамика преди наближаващите парламентарни избори. Според него управляващата коалиция вероятно ще стане и предизборна коалиция, която може да привлече допълнителни партии. Корнелия Нинова пък е променила характера на БСП и я е направила много по-агресивна, но левицата трябва да се докаже на избори. При ДПС е важно да се види дали движението отново е голям фактор в българската политика, тъй като от 25 години Ахмед Доган няма вътрешна конкуренция.

По отношение на извънпарламентарната опозиция Райчев смята, че Мая Манолова и „Отровното трио“ нямат силата да са алтернатива на Борисов и ще борят основно за влизане в бъдещия парламент. За Слави Трифонов е сигурно, че ще има добър резултат. Възможно е дори да задмине ДПС с малко.

Андрей Райчев припомни, че ГЕРБ и БСП са спаднали електорално, което ги приближава до Слави Трифонов и ДПС. Затова социологът смята, че в момента по-скоро няма големи партии и бъдещият парламент ще бъде съставен от средни и малки партии. Не се вижда и вариант за постигане на мнозинство, но ГЕРБ и ДПС не биха искали предсрочни избори и служебен кабинет, който да ги организира. По-реален изглежда вариантът за правителството на мнозинството с къс мандат.

 

Публикувано на