Андрей Райчев с анализ на предизборната обстановка и възможностите за съставяне на правителство след изборите

Каквото и да стане, ще е изненада по отношение на активността на изборите, обобщи социологът Андрей Райчев в сутрешния блок  на Нова „Здравей, България“. Социологът беше гост в предаването заедно с Георги Харизанов, с когото анализираха предизборната ситуация у нас и възможностите за съставяне на правителство.

Цялото участие може да видите ТУК.

Най-голямата изненада на тези избори е, че Борисов отново  е номер 1 към момента, след  протестите през лятото. Изборите щяха да бъдат „за“ и „против“ него, ако опозицията не се беше разпаднала.

Вероятно е да гласуват между два милиона и половина и три милиона. Това би било счетено за нормално. Всичко над това или под него би било изненада. Съставянето на правителство ще е трудно и при всички положения не би било възможно без участието на ГЕРБ или на БСП.

Вероятно е, за да може да състави правителство, ГЕРБ да предложи друга формула, която включва друг министър-председател. Това е най-възможният вариант за управление след изборите, смята Райчев.

В момента живеем в приказка: държавата ту се затваря, ту се отваря, но доходите на хората растат. Икономически живеем в приказка, при която работим по-малко, а изкарваме повече, смята Райчев. Тази приказка скоро ще свърши и властта в широкия смисъл на думата ще се изплаши от народа, който ще се събуди като спящата красавица. Това предстои през лятото.

 

 

Публикувано на