Андрей Райчев, социолог: Напълно изключено е новият държавен глава да бъде избран още на първи тур

Във връзка с предстоящото откриване на предизборната кампания за президентския вот и национален референдум, които ще се проведат на 6 ноември, Агенция „Фокус“ се обърна с 13 еднакви въпроса към водещи политолози и социолози, които да споделят своите очаквания и прогнози за изборите и предхождащата ги кампания. Третото от поредицата интервюта е със социолога Андрей Райчев.

Фокус: Какви са очакванията Ви от предстоящите президентски избори и предхождащата ги кампания? Предстоят ли изненади?

Андрей Райчев: Не изглежда нещо много обикновено, защото в последния момент ГЕРБ сложи кандидат, който дава реален шанс да бъде преодолян. Не казвам, че Цецка Цачева ще е лош президент, но със сигурност не е добър кандидат-президент. Няма това излъчване на властност, няма излъчване на президент. Поради тази причина изведнъж се появи сюжет. Казвам изведнъж, защото ако беше Йорданка Фандъкова нещата до голяма степен бяха предрешени. Сега не е така. Ако не станат някакви особени събития през месеца на предизборната кампания ще получим класиране от типа на Цецка Цачева, ген. Румен Радев, Красимир Каракачанов. За четвъртото място ще има люта борба между Веселин Марешки и Реформаторския блок и т.н. По нататък всички останали ще съберат под 3%. Такава е прогнозата и съотношението на силите на старта. Разбира се, предизборната кампания си е предизборна кампания и всеки си има своите шансове. По този начин вероятният балотаж е между Цецка Цачева и ген. Румен Радев с дистанция от типа на 10% на първия тур.

Фокус: С какво според Вас ще се характеризира предизборната кампания? Очаквате ли компроматни войни и черен пиар между политическите опоненти?

Андрей Райчев: Изредените хора нямат кой знае какво за очерняне. Нито Цецка Цачева е замесена в някакви скандали, нито ген. Радев, нито Красимир Каракачанов е известен с някакви скандални истории, нито Трайчо Трайков. Така че не виждам да се появят кой знае какви компромати. В рамките на чистата игра сигурно ще има някакви удари под кръста, но компроматите няма да са основното.

Фокус: Кои ще са основните теми, предмет на предизборния дебат?

Андрей Райчев: Тук няма дебат. Всеки говори за изборната си тема. Цачева ще говори за това, че ГЕРБ управлява стабилно и успешно, Радев ще говори за това, че е време да се освети мафията на власт, Каракачанов ще говори за мигрантите. Трайчо Трайков ще говори за реформи каквито те, участвайки вече в няколко правителства – не правят.

Фокус: По какъв начин и в каква степен международните събития, проблеми и процеси ще имат своето отражение върху предизборната кампания?

Андрей Райчев: Международният процес е толкова лош, че не се отразява на нашата предизборна кампания, а се отразява на света. Напрежението между Русия и Съединените щати расте страшно. Започва една пред военна риторика. Не ми се вярва кой знае как да се отрази освен ако не стане някой скандал с мигрантите, което може да обърне всичко.

Фокус: Очаквате ли новият държавен глава да бъде избран още на първи тур?

Андрей Райчев: Това е напълно изключено.

Фокус: Какво ще определи кои кандидати ще достигнат до евентуален балотаж? Кое ще е определящо за победа на втория тур на изборите.

Андрей Райчев: Балотажът е почти сигурно между Цецка Цачева и ген. Румен Радев. Ще го определят две неща. Дистанцията между двамата няма да бъде толкова голяма, че победата да е сигурна на първия тур. Аз си представям резултати като тридесет и няколко на 25%. Горе-долу 1/3 – ¼ или десетина процента разлика между тях, което означава, че Патриотите и ДПС ще определят кой ще бъде президент.

Фокус: ГЕРБ обяви със закъснение своята кандидат-президентска двойка, залагайки на председателя на парламента Цецка Цачева, която отстъпва по популярност на някои от другите спрягани за поста имена от ГЕРБ. Каква според Вас е стратегията на партията, която стои зад това решение?

Андрей Райчев: Бойко Борисов не иска втори Плевнелиев и се надява Цачева, която той очевидно вярва, че ще спечели, да не бъде като Плевнелиев и да започне да играе своя собствен танц.

Фокус: Има ли ГЕРБ конкуренция в дясното политическо пространство?

Андрей Райчев: ГЕРБ не е дясна партия. ГЕРБ е центристка партия и там няма конкуренция.

Фокус: Как фактът, че партиите в ляво не постигнаха обединение ще се отрази на резултатите им?

Андрей Райчев: Естествено пагубно. В смисъл, че една обединена БСП можеше да се представи много по-убедително на първи тур. Не вярвам на втория тур обаче това разделение да продължи. Една голяма част ще се обединят, което е за сметката на Корнелия Нинова.

Фокус: Патриотичните партии успяха да се обединят и да излъчат своя обща кандидатура. Могат ли да бъдат фактор в президентската надпревара?

Андрей Райчев: Първо – това, че те ще излязат на трето място, ако успеят ще е много голям успех за тях. Второ – това обединение, при което говорим поне за 250 000 души,а може би над 300 000 ще направи при тях много голяма перспектива за президентските избори. Най-после ще се окажат не петото колело в каруцата, а съществен фактор в политическия живот на България. Мисля, че те ще запазят своето обединение и ще се стараят да го съхранят. Там имаше тежки лични конфликти, които Каракачанов очевидно преодоля с една добра дипломация. Вече не тандемът, а тройката Сидеров – Симеонов – Каракачанов е възможна лидерска тройка, нещо като конфедерация на националистите в страната. Това ще има много голямо значение за по-нататъшния политически живот в страната.

Фокус: Каква ще е ролята на ДПС в предстоящия вот на 6 ноември?

Андрей Райчев: Никой не може да ви каже. ДПС имат няколко варианта и няма никакви индикации кого ще изберат. Първо – може да гласуват за Пламен Орешарски, на първия тур, за да демонстрират сила. Тогава цялото класиране ще получи разместване и г-н Орешарски ще излезе трети или четвърти. Вторият вариант е ДПС да подкрепят правителството. Това ще даде на Цецка Цачева почти сигурна победа. Третият вариант е да подкрепят опозицията, което ще постави на ръба оставането на ГЕРБ на власт. И трите варианта са им отворени и няма абсолютно никаква индикация какво точно ще изберат, а и не съм сигурен, че са решили.

Фокус: Каква избирателна активност очаквате на предстоящите избори?

Андрей Райчев: Между 3 и 3,5 млн. души.

Фокус: Как референдумът, въвеждането на задължителното гласуване и опцията „Не подкрепям никого” ще се отразят върху нея?

Андрей Райчев: Опцията „Не подкрепям никого” на практика означава „гласувам за властта”. Опитът на другите страни показва, че говорим за 0,5 – 1%, но това все пак не е малко. Това са няколко десетки хиляди души. Гласуването не е задължително. То е желателно и ако ти не гласуваш на тези, и на следващите президентски избори няма да загубиш правото си на глас, а просто ще трябва да се дописваш в някакъв списък. Това е една разумна мярка, която населението напълно не разбира.

Публикувано на