Андрей Райчев: Не е невъзможна широка коалиция след предсрочния парламентарен вот

Интервю на Андрей Райчев за предаването „12+3“ по БНР по темата за съставяне на широка коалиция между ГЕРБ и БСП, което като вариант за управление у нас не е отскоро. Цялото интервю може да чуете ТУК.

В коментар на възможността за съставяне на широка коалиция (между ГЕРБ и БСП) след предстоящия тази година предсрочен парламентарен вот социологът Андрей Райчев каза, че това е по-вероятно, ако ГЕРБ е първа политическа сила, а ако БСП излезе начело, сегашният премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по-скоро не би се съгласил да бъде сформирана коалиция между двете най-големи партии.

Това е много стар разговор, който никога не се е осъществил. Започна още на първите избори, когато Борисов победи толкова убедително, припомни Райчев и допълни:

Възниква въпросът защо толкова много се обсъжда… Отговорът е много прост:

Идеята, че ГЕРБ е дясна партия, е по-скоро ситуационна привидност. ГЕРБ е класическа центристка партия – наследник на НДСВ. Центристката партия има това свойство, че може да се коалира и вляво и вдясно, без да губи привържениците си, без да нарушава принципите си. В този смисъл аз не виждам нищо невъзможно в това в бъдеще да се сформира такава широка коалиция.

Андрей Райчев отбеляза, че ако не се разпаднат, Обединените патриоти се очертават като трета партия, като не е изключена тройна коалиция след предсрочните избори. Той каза, че патриотите са идейна партия, като отново подчерта, че най-важният фактор за това каква коалиция ще бъде сформирана след вота, е това кой е победителят. Райчев допълни, че важно ще бъде и дали Слави Трифонов ще сформира партия и ще участва в изборите.

Публикувано на