Андрей Райчев: Изгражда се коалиция БСП–ДПС

   Искането за оставка на Цвета Караянчева е първото взаимодействие на двете партии от много отдавна.

Това посочва Андрей Райчев в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Според Райчев това взаимодействие има и друг смисъл – разширяване на атаката върху Бойко Борисов. По този начин печелят две неща: първо, демонстрират сила, защото вече са заедно, второ – Цвета Караянчева не е много силен играч. За ДПС е важно да покаже, че няма връзка с ГЕРБ, същото важи и за управляващите, допълва още той.

По отношение на протестите, социологът припомни, че ситуацията прилича на „канадска борба“ и ние продължаваме да наблюдаваме рунд след рунд. И двете страни не изглеждат изтощени. Продължават да се гледат в очите и да се питат „не се ли умори“.

Андрей Райчев смята, че в такива ситуации Борисов събира сили от електората си. Така се е случило и около „Апартаментгейт“. Дали сега ще успее, ще се види на изборите. В момента обаче не е в позиция на отчаяние. Имаше един период, в края на август и началото на септември, когато смяташе, че всичко си е отишло, но после видя, че митингът не нараства. Протестът се разширяваше до един момент и стана застрашителен за правителството, но част от хората се оттеглиха и управляващите почувстваха възможност за оцеляване. И го правят, въпреки огромните турбуленции, през които минават.

Публикувано на