Андрей Райчев за предизвикателствата пред България в ефира на БНТ

  България се движи, в няколко отношения, по много тънък лед.

Това посочи Андрей Райчев в предаването „Панорама“ по БНТ. Негов събеседник беше проф. Михаил Константинов. Цялото предаване може да видите ТУК.

Първо, интеграцията ни в Европа не е завършен процес – ние не сме член на Еврозоната, не сме член и на Шенген. България, ако трябва да плати някаква цена, трябва да я плати, за да се завърши процесът, иначе има възможност да остане аутсайдер. Вместо обаче да се направи разяснителна кампания сред хората, някои парламентаристи създадоха излишна суматоха.

Второ, въпреки многото премеждия, страната ни успя да докара руски газ през Турция, да станем разпределител и т.н. Тръбата към Сърбия все още не е построена, така че няма сигурност какво ще се случи. Евентуален натиск, от страна на САЩ, може да приключи проекта.

Трето, влошаването на отношенията между Русия и Турция, които могат да ескалират. България, географски, е много близо, което си е опасност за нас.

На фона на тези процеси, сблъсъкът между президент и премиер е абсурден. Тази борба между двамата трябва да се прекрати, защото вреди на страната.

 

Публикувано на