Андрей Райчев: Ердоган докара Турция до фалит на външната политика

Цялото интервю на Андрей Райчев в предаването „Нещо повече“ по БНР може да чуете ТУК.

Най-безумната хипотеза е, че сам Ердоган си е направил преврата, коментира Андрей Райчев, това е нелепо. Друга версия замесва САЩ. Такива хипотези се опитват да търсят под вола теле, смята политологът.

Райчев подчерта, че в момента Ердоган извършва разправа със своите политически противници. Никой не обръща внимание на факта, че Ердоган благодари на всички парламентарно представени партии, в това число и на кюрдите. Тези партии призоваха привържениците си да не излизат на улицата, за да се избегнат ненужни сблъсъци.

Имаме реален преврат на некадърници, но никой не може да повярва в това, смята Андрей Райчев. Според него е вероятно човекът, който стои зад преврата, да е политически имигрант в Америка. И въпросът е докъде е готова Турция да си влоши отношенията със САЩ. На Турция това ще ѝ струва много.

В Анкара могат за дълго време да забравят думата „Европа“, смята Райчев. Могат да пренесат следващия разговор за 2041. Ердоган се скара с всички и си усложни отношенията с Европа. Той докара Турция до фалит на външната политика. Въпросът е САЩ ще направят ли драматичен жест и отговорът е НЕ. Ще трябва да търпят този съюзник, прогнозира Андрей Райчев.

Не вярвам, че кемализмът си е отишъл. Кемалистите са в изолация, но не са на страната на преврата, подчерта Райчев. Политологът направи паралел между партията на Ердоган и разликата между първия и втория мандат на ГЕРБ у нас и заключи, че този тип лидери – харизматичните лидери – са много пластични и можем да видим и друг Ердоган.

Публикувано на