Андрей Райчев в „12+3“ по БНР

  Победата на изборите, за която и да е от двете партии, няма да е голяма, но символично е важна. Те са близо до реми и е възможно да не се отрази изобщо на депутатските места.

Това посочи Андрей Райчев в предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Цялото интервю може да чуете ТУК.

Борисов ще се опита да запази властта, но ако има две последователни загуби, предсрочни избори вероятно ще има. А той не е такъв, който се вкопчва във властта, тъй като иска да запази перспективата. Два пъти го е правил вече.

БСП имат много лош опит с европейски избори. Причината е, че повече от половината им електорат няма чувства към Европа. На подобни избори БСП получават и най-ниските си резултати. Затова, ако се търси мобилизация, трябва да се посочи някаква друга цел, а не европейската проблематика. Това, което прави Нинова.

Нов играч не се появи на тези избори. Интерес правят новите консерватори, които се опитват да предложат нещо, което би показало една зрялост за това пространство – нелиберално дясно. За Европа то е традиционно, но не и за България. При нас нелибералното дясно е нещо ново, тъй като от възникването на СДС до днес, дясното е либерално, а при него няма особено развитие.

Ще има опити за преференциално гласуване. Така протичат и борбите вътре в партиите. Интересен ще е такъв вот в БСП, във ВМРО – заради консерваторите, в ДПС, които са против преференциите, защото рушат властта на лидера и т.н.

 

Публикувано на