Андрей Райчев в „12+3“ по БНР

  Кризата в Перник е сериозна и действително застрашава и други градове. Със сигурност ще се намери решение на проблема. Някак да се позволи да тръгнат епидемии сред гражданите. За всяко правителство обаче, не само за това, краят на януари е много тежък момент. Затова властта трябва да „стисне зъби“, докато мине.

Това посочи Андрей Райчев в „12+3“ по програма „Хоризонт“ на БНР в обзорен анализ на отминаващата година. Цялото интервю може да чуете ТУК.

По повод двата избора, които бяха проведени в България, през 2019 г., Райчев смята, че е важно да се отбележи защо БСП не успя да спечели. Според него това се дължи на факта, че левицата е изоставила възможността за консенсус. Това единственото им „оръжие“, според него, след 45 години управление на БКП. Без консенсус, БСП продължава да се изолира, а агресивният стил на водене на политика – отблъсква. Затова левицата трябва фундаментално да преосмисли политическото си присъствие.

Относно ГЕРБ, социологът смята, че през 2019 г., партията е успяла да си създаде основа за сравнително спокойно управление. По тази логика, би трябвало да се очаква да изкарат пълен мандат.

Според Андрей Райчев за ДПС, която се опитва да се реформира, ресурсът е много важен, затова е важно за тях да са в „точни“ отношения с властта. Те не могат да си позволят нещо авантюрно и затова няма да бъдат активни критици. Неслучайно ДПС многократно са подчертавали, че не виждат формула за ново управление.

 

Публикувано на