Андрей Райчев в предаването на „Здравей, България“ по Нова телевизия

Марешки и Трифонов могат да влязат в следващия парламент, реформаторите – не

„Има рязко скъсяване на дистанцията ГЕРБ-БСП”. Това коментира в студиото на „Здравей, България ” социологът Андрей Райчев.

Освен това, според него, след тези избори Патриотите са добили размер на средна партия.

„Трето – г-н Марешки като чели има ресурс да вкара партия в парламента. След това – г-н Слави Трифонов. Как изглежда появата му на парламентарното поле е много трудно да се гадае, но е нещо от порядъка на 10-15-20 и повече процента”, смята Андрей Райчев. Реформаторите пък нямали да влязат в парламента.

„При мажоритарна система става пълен хаос”, заяви Райчев.

Според него резултатите от балотажа сочат няколко много важни неща.

„Вотът беше против това, че Борисов може да назначи президент, посочвайки когото и да било”, заяви Райчев „Бави се 6 месеца,  посочи се небрежно, това се наслои върху грешката „Кристалина-Ирина” и българският народ му каза: „Няма да действаш така!”. Сега влязохме в една нова епоха, нов политически момент. Борисов не е монополист, това той го изживява болезнено, хвърля обидена оставка, полезна за него, но поставяща няколко много важни въпроса за страната”.

Въпрос номер 1, според Райчев, е дали ще успее парламентът да приеме бюджет 2017?

„Отговорът е по-скоро не! Доста дестабилизиращо обстоятелство”, коментира социологът.

Вторият въпрос е ще имат ли време да променят системата от пропорционална към мажоритарна? И тук, според Райчев, отговорът е не.

„Това е много дълъг процес, има страшно много въпросителни”, заяви социологът. „Третото е неяснотата, която действащият и избраният президент може би ще решат днес  – дали ще имаме две служебни правителства, или едно”.

 

 

Публикувано на