Андрей Райчев: Вотовете на недоверие не свалят правителства

  Това е най-силното оръжие на опозицията, когато иска да привлече общественото внимание върху някакъв много важен проблем. В дадения случай вотът е замислен преди ареста и оставката на Нено Димов. Тези мерки естествено бяха много по-решителни, отколкото един вот на недоверие.

Това посочи Андрей Райчев в „Тази сутрин“ по БТВ. Негов събеседник беше Стойчо Стойчев. Цялото предаване може да видите ТУК.

По отношение на правителството социологът смята, че то е отстъпчиво. Борисов жертва реформи, за да печели време във властта. Правят се протести по всякакви поводи и властта отстъпва. В случая с водната криза обаче, която е наистина сериозна и засяга близо сто хиляди души, бунт няма. Според Райчев това се дължи на факта, че ГЕРБ загуби изборите в Перник. Новият кмет е от опозицията. Гласувано му е доверие и има моралното право да казва, че ще се справи с проблема. Ако това беше старият кмет, който е допуснал да се стигне до това положение, ситуацията щеше да е съвсем различна.

Водната криза в Перник е поредният скандал на управляващите и то един от най-големите. Според социолога той раздрусва правителството, но не смята, че парламентарните сили искат да правят трети избори поред. ДПС винаги използва всичко за демонстрации, за да не я обвинят, че подкрепя фактически правителството, но не са направили нищо съществено в посока сваляне на кабинета. Между ГЕРБ и Обединени патриоти не се вижда разцепление. „Воля“ и „Атака“ пък в момента стават изключително ценни за управлението, с което ще могат да си реализират техни искания.

Публикувано на