Андрей Райчев: Нинова захожда срещу ГЕРБ по въпроса с корупцията, а това изисква да я чисти и в БСП

Интервюто на Андрей Райчев за предаването „Нещо повече“ по радио „Хоризонт“ може да чуете ТУК.
Той участва заедно с Юрий Асланов, а темата на разговор беше предстоящият извънреден Конгрес на БСП.
Ако Нинова е БОРКОР – “борба с корупцията“, дясното, което се образува, е БОРБОР – “борба с Борисов“, заяви политологът Андрей Райчев.

„Освен ако БСП няма желание да се самоубива, струва ми се че Корнелия Нинова, която най-после изведе партията от дългогодишен застой в една бойка позиция на добра опозиция, няма алтернатива“, каза Райчев преди извънредния Конгрес на БСП.

Съпротивата срещу Нинова е много разнородна, но на Конгресът нейното лидерство ще бъде препотвърдено, прогнозира той.

„Не виждам как ще се обединят. Те са много различни. Доскоро си правиха различни номера, а сега ги обединява чувството, че тяхното политическо време свършва. Това е едно правилно чувство! То свършва, според мен, но не защото Нинова е лоша, а защото идват нови времена.“

Райчев се съгласи с позицията на колегата си Юрий Асланов, че в битката за БСП ще се стигне до кръв.

„На там ще се стигне, но не е защото битката е много тежка, а защото Нинова захожда срещу ГЕРБ по въпроса за корупцията. Ако тя е БОРКОР – борба с корупцията, дясното, което се образува, е БОРБОР – борба с Борисов.

Традиционно, противниците на ГЕРБ атакуват Борисов – най-силното място, и нищо особено не са постигнали дотук. Ако оцелее като премиер, през май Борисов ще изравни рекорда на Стефан Стамболов по премиерство на демократична България, тоест, не е лесен като противник.“, заяви Андрей Райчев.

По думите му Нинова тръгва през корупцията. Това е прекрасна и лесна врата за влизане, стига и ти да не си в кюпа. А БСП много дълго управлява през този преход и бая беше в кюпа. И когато Борисов казва: „БСП няма да ми говори за корупция!“ това е много силен аргумент.

Това изисква от Нинова да обяви война навътре, да започне да чисти и да казва „този, този, този и този“. Тя няма друг шанс. Или ще спечели тази битка, или ще си ходи.

„Но, доколкото я виждам, впечатлението ми е, че няма да се предаде. Тя се готви за голямата битка – с ГЕРБ на следващите избори“, каза в заключение Райчев.

Публикувано на