Анализ на Андрей Райчев в предаването „Лице в лице“

 Анализ на Андрей Райчев по темата за изненадите и очакванията на кабинета „Борисов“ 3 в предаването „Лице в лице“ , може да гледате ТУК.

В първите си два кабинета Бойко Борисов беше в позицията на Настрадин Ходжа, когато има сблъсък на две групи, той ги изслушваше и казваше и на едните, и на другите – „И ти си прав!“, каза социологът Андрей Райчев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Ако настъпи конфликт в правителството, той ще бъде по принципни въпроси – я, Турция, я „крадете“, смята Райчев.

Райчев обаче обърна внимание, че „образованието иска реформа и много непопулярна реформа“. „В България има 55 вуза и това всичко умира и загива. И умирайки, загивайки, издава отвратителен страх“, каза социологът. Според него Борисов не смее да се скара с тези хора. „В България има 55 вуза, 25 банки и 6 мелници. А трябва да са 55 мелници“, смята Райчев. И направи извода, че никой не смее да реши въпроса във висшето образование.

„Има интересен баланс 50 на 50 – половината в кабинета са познати лица, другите са нови. Новите са интересни лица, добри решения. Много силно впечатление прави директорът на Хасковския театър за културата. Съжалявам, че няма турчин в правителството. Думата квота е лоша, но не лошо българите да свикват, че трябва да има турчин в правителството“, каза Райчев.

Според него „Екатерина Захариева е жест към „умните и красивите“ и техните спонсори“. „Борисов с този ход, за който го поздравявам, се опитва да използва цялото слагачество на Плевнелиев на полза роду“, добави социологът.

Райчев пък коментира скандала, който се завихри около скъпите чанти на Павлова. „Като си се хванал на това хоро, ще си купиш евтина чанта. Министрите трябва да запомнят – не може скъпа чанта и скъпа кола, българите не харесват това!“

Публикувано на