Анализ на актуалната политическа обстановка пред радио „Фокус“

 

Интервю на Първан Симеонов за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ с оригинално заглавие – По-здравословно за РБ от имиджова гледна точка е да се дистанцират от формирането на кабинет, може да чуете ТУК.

Водещ: Къде ще отиде третият проучвателен мандат, който президентът трябва да връчи за съставяне на правителство в рамките на 43-я парламент? Отговорът на този въпрос ще получим съвсем скоро. Предсрочни избори или експертен кабинет ни очакват в близко бъдеще, отговорите на тези въпроси ще търсим заедно със следващия ни събеседник – Първан Симеонов, политолог и директор на „Галъп Интернешънъл“. Добро утро!

Първан Симеонов: Добро утро!

Водещ: Още по време на консултациите при президента се завъртя името на Патриотичния фронт (ПФ) като възможен „двигател“ на ново правителство, сега обаче все по-често се говори за Реформаторския блок (РБ). Вие къде очаквате да отиде третия мандат?

Първан Симеонов: По всичко личи, че ще отиде у РБ, разбира се, ако президентът Плевнелиев не изключи други възможности, но самият той посочи, че РБ в най-голяма степен в чисто цивилизационен, чисто политически план, в най-голяма степен е близко до самия президент. Така че по-вероятно е все пак да отиде при РБ.

Водещ: Защо обаче до скоро пеобладаваше мнението, че третият мандат ще е за патриотите, които изразиха готовност да съставят кабинет, дори говориха с конкретни имена за министри. Кой създаде тези настроения?

Първан Симеонов: По няколко причини се случи така. Първо, патриотите показаха най-голяма готовност. Просто се видя, те говореха доста активно по тази тема. Второ, самият Бойко Борисов имаше изказвания в посока на това, че би следвало да се подкрепят патриотите или реформаторите и тъй като към онзи момент патриотите показваха най-ясно желание, някак по естествен път очакването падна върху тях. Трето, след като това се случи представители на ПФ започнаха дори да говорят с имена. Четвърто, самият президент Росен Плевнелиев малко преди това каза, че ще се даде мандата на онзи, който е готов, който най-много го иска. Отделно от това започнаха активни спекулации в пресата и като насложите всички тези 4-5 фактора вие виждате защо се получи така. Още повече, че патриотите бяха и тези, които на отминалите президентски избори показаха и доста сериозен резултат, някак изглеждаше едва ли не по-логично, по-легитимно, по-нормално в обществените очи именно на тях да падне мандата. Още повече, че сега, във времената на национал-консервативна вълна в кажи-речи целия западен свят, във времената на бежанска криза и мигрантска криза, някак си именно на патриотите се спираха обществените очаквания, доколкото те излъчват по-скоро желание за някаква национална стабилност. Та всички тези фактори допринесоха за това усещане. Плюс това, както правилно отбелязвах и аз, а и много други колеги във своите прогнози, патриотите  ще се опитат, те се и опитаха, но по всичко личи, че техен мандат към този момент изглежда по-скоро неприемлив, по ред причини.

Водещ: Друга спекулация, ако можем така да я наречем, е твърдението, че е имало натиск от страна на Брюксел спрямо президента Плевнелиев, за да не даде мандата на ПФ, на крайно десните, за сметка на който да предпочете реформаторите. Вие смятате ли, че има такъв натиск и откъде конкретно ако да?

Първан Симеонов: Има няколко места на политическата карта, които могат да се притесняват от такъв мандат. Първото, разбира се, е тук, в България, защото винаги е притеснително, когато една радикална, националистическа политическа сила вземе мандат за съставяне на правителство. Това е все пак нещо ново. На всичкото отгоре на фона на тежки кризисни времена, кризисни в геополитически план, слава Богу, засега България се опазва от това и слава Богу, това в България в момента не е политическа криза, това е нормална смяна във властта. И слава богу, няма симптоми на икономическо безпокойство. Да стискаме палци нищо друго да не се случи. Тоест, ситуацията в България е нормална, но в геополитически план е взривоопасна и затова винаги звучи притеснително, когато една по-радикална политическа сила добие основна политическа роля. Второто място, където може да има такива притеснения, разбира се е Брюксел. Ясно е, че за първи път в най-новата българска политическа история националисти официално подкрепяха правителството и участваха в управленската формула, на практика, а сега да вземат и мандат – може би се е сторило притеснително на мнозина, включително и на самия президент Плевнелиев, защото знаете, че той в поведението си винаги е бил про-либерален, про-западен, доста твърд, последователен в тези позиции, които често са се оказвали обаче доста самотни на политическия терен. Третото място, където може да има такова притеснение е струва ми се, на югоизток. Знаете, че Република Турция има свои очевидни политически виждания, които са в разрез с един мандат на ПФ, а пък и добавена „Атака“ към него. Тоест, много са местата, където може да има такова притеснение, но аз смятам, че в крайна сметка това можеше и да се очаква, защото погледнете как би изглеждал нашият регион, нашата страна в очите на нашите западни партньори например: победа на Румен Радев, заедно с победа на определяния за про-руски кандидат в Молдова, след това мандатът в България се взема от ПФ, който в момента е в коалиция с партия „Атака“, политически субекти, които мнозина определят като противоречиви, на всичкото отгоре, политически субекти, които говорят по-скоро като Румен Радев по отношение на Русия. Тоест, щеше да се прочете на Запад като някаква национал-популистка и дори про-руска вълна, може би. Друг е въпросът, че точно сега да се интересуваме как ще се прочете на запад е малко лековато, защото в момента самият Запад, така да се каже, има проблеми на тази тема, вие все пак видяхте кой спечели изборите в Щатите, виждате какво се случва в Италия. Има такава национал-популистка и национал-консервативна вълна в целия западен свят.

Водещ: Има я безспорно и тя се вижда. Биха ли могли обаче тези играчи, които изброихте, да влияят по някакъв начин – това е по-важният въпрос?

Първан Симеонов: Ние сме част от западния свят, зависим от него, колкото и да е трудно в настоящия момент той сам да определи своята посока на развитие, затова няма как да не влияе настроението сред европейската политическа система, няма как да влияе в България. Но пак казвам – не толкова, колкото преди. Авторитетът, който излъчва ЕС, европейската администрация, европейската политическа система далеч не е същият. В България продължаваме да се доверяваме, да оценяваме високо ЕС, но в исторически план това са най-ниските нива на доверие в ЕС, които имаме поне от влизането в него през 2007. Споменавали сме това, агенция „Галъп Интернешънъл“ е публикувала такива данни. Тоест, има известно „износване“ на този авторитет. Просто ЕС в момента не излъчва сила, не излъчва увереност, не излъчва яснота. Така че ние тук можем да очакваме, разбира се, влияние. Влиянието на Република Турция у нас също не е малко, все пак ние сме съседи, Република Турция има геополитическо, геостратегическо значение за ЕС и за нашия ъгъл в Европа, на всичко отгоре знаете отношението на премиера Бойко Борисов към Турция – то е крайно балансирано, да не кажа нещо различно, така че и тук би могло да има влияние. И разбира се, ред такива фактори като се насложат става ясно защо би могло един мандат на патриотите да не се случи. Той изглежда екзотично в много очи.

Водещ: Как обаче разчитате поведението на РБ, посланията, които те отправят. Вчера видяхме вицепремиера Кунева, която, поне според мен, уклончиво коментира евентуално какво би се случило, ако реформаторите получат третия мандат. Тя каза „Да, няма да обръщаме гръб, защото така изисква и политическата, и човешката култура“, но какво на практика значи това? Ще се опита ли РБ да състави кабинет или са наясно, че такова нещо няма как да стане?

Първан Симеонов: По-разсъдливите, по-трезвомислещите от тях са наясно, че такова нещо трудно ще стане. Струва ми се, че в реформаторските среди все още има хора, които не си дават ясно сметка за това. Във връзка с това, г-жа Кунева, това, което аз разбирам от нейните думи, всъщност тя печели време в известна степен, защото избягва конкретен отговор. Но аз чух и нещо друго. Тя каза „ние не бихме участвали политически в такъв кабинет“. Тоест, струва ми се, че реформаторите постепенно и доста ясно узряват за идеята, че дори и да се направи опит за нещо подобно, по-здравословно за тях от имиджова гледна точка е да се дистанцират.

Водещ: А биха ли участвали с експерти?

Първан Симеонов: По-здравословното в такава ситуация е да не изглеждаш като човек, който се е хванал за властта на всяка цена. А вие знаете, че това е основно обвинение към РБ и струва ми се, че сега той получава прекрасен политически шанс да докаже, че това не е така, още повече в условията на практически започваща предизборна кампания. Това е техният шанс, сега те вероятно ще си дадат време, за да направят сондаж с ГЕРБ. Не е изключено да се стигне до някакъв опит за съставяне на такова правителство, но ми се струва, че и реформаторите, и ГЕРБ, и патриотите лека-полека свикват с мисълта, че отиваме на избори. Пък и дайте да прегледаме каква е логиката. За патриотите бързите избори са вариант, при това добър вариант, защото там има възходяща инерция, а те не искат тази инерция да се амортизира, да намалее. Реформаторите може би се нуждаят от време. Това е така, защото трябва да измислят стратегия, те не са в най-добрата политическа ситуация в момента и при едни бързи избори се опасяват какво би могло да стане. Но я има и другата логика. На президентските избори излязоха около 250 хил. души, които са готови отново да гласуват за РБ. Тоест, масивът гласове на реформаторите е жив и здрав, той си седи и в интерес на истината, колкото по-дълго тези хора разбират, че при реформаторите има някакво разцепление, че г-н Радан Кънев е поел навън, че прави опит за проекти и т.н., толкова повече тези хора ще се разубеждават. Така че може да се окаже, че дори и реформаторите имат интерес от бързи избори, преди да е загубено много. Преди този политически капитал, за който казах в момента, да се е поизносил. Струва ми се, че и ГЕРБ свикнаха със същата логика. Те искаха да си осигурят продължение, но явно при тях надделяват гласовете, които казват „давайте да отиваме бързо на избори, за да спасим каквото е останало и да не тръгнем по инерция надолу“. Знаете, че когато човек загуби избори, твърде често общественото мнение продължава да го наказва, тоест той продължава да губи по инерция. Може би ГЕРБ иска да си спестят това. Във всеки случай, плановете не са много ясни, но лека-полека вероятността да има кабинет в рамките на този мандат намалява. Не бих казал, че въобще е изчезнала, но намалява.

 

Публикувано на