Ако има Бог, дали Борисов ще е президент

Андрей Райчев

Източник: „Труд“

Великият Блез Паскал, гениално хлапе с изострени мистически чувства, е автор на най-буржоазното разсъждение за Бога. Той казва така: Две са възможностите – Бог да има или Бог да няма. И са два вариантите на поведение – да вярваш в Бог или да не вярваш.

Изборът ни, значи, е между четири неща:

1. Бог има и вярваш

2. Бог няма и вярваш

3. Бог има и не вярваш

4. Бог няма и не вярваш.

Поуката е очевидна. При първия и четвъртия случай си окей. При втория живееш с илюзия, но безплатна. При третия – жална ти майка. Следователно, сериозно твърди Паскал, разумното, т.е. изгодното поведение, е все пак да вярваш.

Г-н Бойко Борисов нито е хлапе, нито страда от мистически чувства. (В последното съм сигурен, защото съм забелязал, че хората с подобни чувства нямат добре развит опорно-двигателен апарат.) Пък и засега нашият премиер не се е засилил да кандидатства за Бог, когото така галено и почтително нарича “Началника”. Но вариантите му са пак само четири, дошли от отговорите на хамлетовския въпрос: “Да кандидатствам ли за президент или не?”, на фона на друго питане: “Ще се печели ли, или ще се губи?”

Собствено изборът на бъдеще е ограничен до:

1. Явява се за президент и печели

2. Явява се и губи

3. Слага друг и печели

4. Слага друг и губи.

Да огледаме внимателно този пъзел.

Вариант 1. “Явява се и печели”. Това е мечтата на поета и няма какво толкова да се обсъжда, освен да се отбележи, че от тук най-вероятно следват нови парламентарни избори напролет. Колкото до мотивацията на генерала, за мен е повече от очевидно, че златният медалист, притежателят на всички възможни дипломи, докторът по психология и пр. няма начин да не се яви за президент, ако е сигурен, че побеждава.

Другото е все едно да питаш г-н Христо Стоичков иска ли да играе на световен финал.

Вариант 2. “Явява се и губи”. Това е кошмарът на г-н Борисов, защото загубата е двойна. Ако г-н Борисов лично се яви и загуби, той ще бъде бламиран и като премиер. Причината е, че за разлика от други политици, г-н Борисов дължи цялата си власт (и държавната, и над своите хора) на пряката връзка с народните маси. Евентуалната загуба ще скъса тази връзка, народът ще загуби своя юнак както се изразява г-н Любен Дилов-син. Трябва да се добави и че в този вариант предсрочните парламентарни избори са практически сигурни.

Вариант 3. “Слага друг и печели”. Това е “Спирка почивка”. Кротко осигурява изкарването на мандата на премиер. Презарежда ГЕРБ с енергия. Е, последната възможна и висша диплома “Президент” няма да увисне на стената на кабинета. Но пък кой знае, животът е дълъг, може пък да стане и камилата, и камиларят… Не е ли, следователно, това най-добрият вариант? Щеше да е, ако не беше почти сигурно, че ако сложи друг, ще загуби. Причината е главно във факта, че “нашата полиция ни пази” прекалено активно, че от много подслушвания г-н Цветан Цветанов накрая подслуша и изложи самия премиер. Че има прекалено много апартаменти за човек, шумно заложил единственото си жилище, за да събере някой друг лев за предизборна кампания…

Вариант 4. “Слага друг и губи”. Това по прилича на реми, но си е загуба отвсякъде. Пак отваря път за предсрочни избори за парламент, но не е там работата. Големият проблем на г-н Борисов в този случай е, че ще бъде със засенчен личен авторитет. Победителят, а по-точно победителката, ще получи стратегическа инициатива.

И г-н Борисов с болка ще си припомни как назначи фамозната г-жа Румяна Желева на мястото на г-жа Меглена Кунева. А в съзнанието му дълго ще отеква поговорката за ума, който царува и робува. Но в третата й част, където се говори, че “ум патки пасе”.

Кофти пъзел. От който следва със сигурност само едно. Г-н Борисов ще бави решението си до последния възможен момент. И тогава ще се обърне за съвет към “двете” социологии. Истинската и “неговата”: дали хората се тълпят около него, дали се снимат, усмихват и пр. Но “Началника”, ако го има, е направил нещата така, че народната любов е най-вятърничавото нещо под слънцето…

Този текст е съвместна публикация с радио “Дойче веле”

За отзиви и коментари: a.raichev@gallup-bbss.com

Други текстове от същия автор: www.raichev-stoychev.org

Публикувано на