Интервю на Първан Симеонов за „Тази сутрин” по БТВ

Има ли конфликт между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов? Тази тема обсъждаха в студиото на „Тази сутрин” по БТВ политолозите Първан Симеонов и Даниел Смилов. Разговорът с тях може да гледате ТУК.
Ако има фронт срещу Румен Радев, той ще се води от партията ГЕРБ. Обикновено действат така – там Цветан Цветанов е лошото ченге, а Борисов е обединителят, благият”, подчерта Първан Симеонов.

„Борисов има инстинкта да разделя, после да балансира и така да владее. Любопитно е, че дори между видовете войски успява да вкара разделение”, каза Първан Симеонов.

Според него се говори много за разделението пехота – авиация, но не и разделението заплати на военнослужещите или военна техника. По думите му по-важният въпрос е за доокомплектоването на армията и заплащането.

Според Симеонов за пръв път от много време насам има междупартиен и междуинституционален консенсус, че темата със сигурността и суверенитета е важна. „Това се дължи на бурния свят и региона ни, в който в момента почти няма спокойно място, глобалното напрежение расте и България интуитивно долавя, че няма къде да ходи и трябва да се стяга”, отбеляза той.

По думите му вторият голям извод е, че отново е на дневен ред темата с уседналостта и с ограничаването на вота за част от българите в чужбина.

Според Първан Симеонов е възможно да се стигне до промяна в закона, която да ограничава гласуването в чужбина. „Това може да се хареса на голяма част от българското общество. Хората разпознават част от външното гласуване наистина като заплаха”, заяви той.

Според него обаче хората виждат по-скоро заплахите от югоизток. Във връзка с това Първан Симеонов прогнозира, че вероятно в парламента отново ще се обсъжда ограничаване на гласуването от места, където се предполага, че има заплахи за демократичния политически процес.

Публикувано на